Za vyšším deficitom je podľa analytika najmä slabší výber daní

Bratislava 2. apríla (TASR) – Deficit štátneho rozpočtu ku koncu marca na úrovni 1,155 miliardy eur je takmer dvojnásobkom v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Podľa analytika je za tým najmä slabší výber daní.
"Dôvodom je najmä zaostávanie príjmovej stránky rozpočtu. Celoročné príjmy sú síce naplánované vyššie ako vlani, avšak za január až marec sú medziročne nižšie. Plnenie príjmov na konci prvého štvrťroka bolo 18,1 % z plánu, čo je asi o 3 percentuálne body menej ako vlani," upozorňuje analytik ČSOB Marek Gábriš.
Na druhej strane, o necelé percento sú medziročne vyššie výdavky, pod deficit sa tak podpísala kombinácia faktorov na príjmovej aj výdavkovej strane. Z príjmov štátneho rozpočtu je rozhodujúce napĺňanie daňových príjmov, kde momentálne zaostáva najmä daň z príjmov právnických osôb a daň z pridanej hodnoty (DPH).
Ekonóm pripúšťa, že vzhľadom na to, že zatiaľ ide len o výsledky ku koncu prvého štvrťroka, nemusí takýto vývoj znamenať výrazný problém. "Rastúci deficit je však záležitosť, ktorú treba monitorovať a v prípade potreby prijať potrebné korekčné opatrenia. V prípade aktuálneho roka ide spravidla o opatrenia na strane daní. Inak sa môže stať, že sa staneme ďalším terčom finančných trhov," varuje Gábriš.

Súvisiace články

Aktuálne správy