Deficit štátneho rozpočtu prevýšil miliardu eur

Príjmy štátneho rozpočtu ku koncu marca poklesli medziročne o 10,3 % na 2,468 mld. eur a výdavky naopak vzrástli o 6,3 % na 3,623 mld. eur.

Správa „ROZPOČET: Deficit štátneho rozpočtu prevýšil miliardu eur“ rozšírená o vyjadrenie analytika Československej obchodnej banky Mareka Gábriša v piatom odseku

BRATISLAVA 2. apríla (SITA) – Slovenský štátny rozpočet skončil ku koncu prvého štvrťroka v deficite 1,155 mld. eur. K záveru februára hospodáril štát so schodkom 846 mil. eur, pričom deficit ku koncu marca bol v medziročnom porovnaní vyšší o 500 mil. eur. Príjmy štátneho rozpočtu ku koncu marca podľa údajov Ministerstva financií SR poklesli medziročne o 10,3 % na 2,468 mld. eur a výdavky naopak vzrástli o 6,3 % na 3,623 mld. eur. Z celoročnej naplánovanej úrovne príjmov tak štát k záveru tretieho mesiaca vybral 18,1 %, pričom výdavky dosiahli 20,9 % z celoročnej očakávanej hodnoty. Rezort financií tvrdí, že deficit verejných financií v tomto roku bude nižší než plánovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). „Na základe vývoja príjmov a výdavkov štátneho rozpočtu za prvé tri mesiace a vplyvu ostatných položiek v rámci verejných financií sa očakáva v roku 2012 hospodárenie verejných financií na úrovni 4,4 % HDP,“ uvádza ministerstvo.

Za nižším výberom príjmov oproti rovnakému obdobiu minulého roka sú podľa rezortu financií najmä príjmy z rozpočtu EÚ, kde rozdiel predstavuje 251 mil. eur. „Súvisí to s dvoma faktormi, a to pozastavením platieb zo strany EÚ pri troch operačných programoch a samotnou dočasnou nesolventnosťou Európskej komisie. Tieto zdroje preto prídu do štátneho rozpočtu s oneskorením, ale bez vplyvu na deficit v roku 2012 v metodike ESA 95,“ konštatuje Ministerstvo financií SR.

Daňové príjmy štátu ku koncu tretieho mesiaca dosiahli 1,933 mld. eur, čo je o 3 % menej ako vlani. V rámci dane z príjmov fyzických osôb štát vybral 17,4 mil. eur a na dani z príjmov právnických osôb 458,4 mil. eur. Z dane z príjmov vyberanej zrážkou štát získal 59,2 mil. eur.

Výber dane z pridanej hodnoty (DPH) bol ku koncu marca v porovnaní s vlaňajškom nižší o 4 % a dosiahol 924,6 mil. eur. Zo spotrebných daní štát získal 456 mil. eur, čo bolo medziročne viac o 3,1 %. V rámci nedaňových príjmov štát do rozpočtu získal 146,9 mil. eur, čo bolo medziročne viac o 24 %. V prípade daňových príjmov štátneho rozpočtu je medziročný negatívny vplyv v sume 60 mil. eur podľa ministerstva financií spôsobený najmä skutočnosťou, že termín pre zaplatenie dane z príjmu pripadol tento rok na víkend, čím sa posunul na 2. apríla, čo sa prejaví vo vyššom výbere tejto dane v nasledujúcom mesiaci.

Aktuálne výsledky nie sú podľa analytika Československej obchodnej banky (ČSOB) Mareka Gábriša dôvodom na paniku. „Vzhľadom na to, že ide zatiaľ o výsledky ku koncu prvého štvrťroka, nemusí to znamenať výrazný problém,“ konštatuje v analýze. Výber daní sa môže stále zlepšiť, pričom istú úlohu môžu podľa jeho slov zohrávať aktuálne softvérové problémy u daniarov. „Rastúci deficit je však záležitosť, ktorú treba monitorovať, a v prípade potreby prijať potrebné korekčné opatrenia,“ dodáva Gábriš s tým, že by malo ísť o opatrenia na strane daní. Ak však bude Slovensko podľa Gábriša zaháľať, môže sa ľahko stať ďalším terčom finančných trhov.

Výdavky štátneho rozpočtu ku koncu tretieho mesiaca dosiahli 3,623 mld. eur a medziročne vzrástli o 6,3 %. Bežné výdavky pritom stúpli v porovnaní s marcom 2011 o 10,7 % na 3,344 mld. eur a kapitálové výdavky naopak poklesli o 27,8 % na 279,7 mil. eur. Za rastom výdavkov stojí podľa rezortu financií najmä nárast výdavkov na obsluhu štátneho dlhu o 83 mil. eur, čo je v súlade s rozpočtom. „Čerpanie základných výdavkov na chod štátu sa proti rovnakému obdobiu minulého roka zvýšili o takmer 96 mil. eur. Najvýznamnejšie tituly, ktoré navyšujú čerpanie v tomto roku, sú najmä zvýšené výdavky ministerstva dopravy na výkony vo verejnom záujme pre železničné spoločnosti o takmer 70 mil. eur a výdavky ministerstva obrany o 29 mil. eur,“ uvádza ministerstvo vo zverejnenom komentári k plneniu rozpočtu.

Parlament vlani schválil tohtoročný rozpočet s deficitom 4,6 % HDP. Pôvodný plán počítal s razantnejšou konsolidáciou až k úrovni 3,8 % výkonu ekonomiky, avšak tieto plány narazili na prehlbujúcu sa finančnú a hospodársku krízu a tiež na pád vlády Ivety Radičovej. Štát by tak mal v tomto roku hospodáriť s rozpočtovanými výdavkami na úrovni 17,3 mld. eur a celkové príjmy sa rozpočtujú na 13,6 mld. eur. Deficit štátneho rozpočtu by mal prevýšiť 3,6 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy