Strojári v Detve vstúpili do štrajkovej pohotovosti

Prvé zhromaždenie a pochod má podporiť požiadavky zamestnancov v kolektívnom vyjednávaní, druhým sa pripájajú k odporu obyvateľov a dotknutých samospráv proti plánom ťažby zlata metódou kyanidového lúhovania pri Detve

vyšlo aj v REG

BANSKÁ BYSTRICA 2. apríla (SITA) – Detvianski strojári – zamestnanci firiem PPS Group a Slavia Tools – v pondelok vstúpili do štrajkovej pohotovosti a na štvrtok chystajú protestné zhromaždenie a pochod. Dôvodom sú zatiaľ neúspešné rokovania o nových kolektívnych zmluvách na tento rok, pričom sporným bodom zostáva najmä zvýšenie miezd. Protestné zhromaždenie sa má začať o 14:30 pred areálom bývalých Podpolianskych strojární pri Vígľaši, kde obe firmy sídlia. Pochod potom bude smerovať po ceste prvej triedy do centra Detvy, pred sídlo firmy Eastern Mediterranean Resources – Slovakia, s. r. o., (EMED Slovakia), kde bude o zhruba 17:15 protestné zhromaždenie proti jej zámeru ťažiť v lokalite Biely vrch, v susedstve areálu strojární zlato.

Ako na tlačovej besede informoval predseda odborovej organizácie zastupujúcej zamestnancov PPS Group aj Slavia Tools Stanislav Ľupták, Slavia Tools aktuálne v kolektívnom vyjednávaní ponúka cez trojpercentný rast tarifných miezd 1,7-percentný rast priemerného zárobku. „To je zvýšenie desať centov na hodinu pre zamestnancov, ktorí robia vysoko kvalifikovanú robotu v pomerne vysoko ziskovej firme, čo je neakceptovateľné. My si myslíme, že aj v Slavia Tools aj v PPS Group by mala reálne mzda rásť. A naše posledné návrhy sú na úrovni päťpercentného rastu reálnej mzdy, teda 11,25-percentné zvýšenie tarifnej mzdy v oboch firmách,“ uviedol Ľupták. Dodal, že v prípade PPS Group sú už blízko dohode. Priemerný hrubý zárobok PPS Group, ktorá má zhruba 1 500 zamestnancov, je 955 eur, v Slavia Tools s približne 200 zamestnancami je to 933 eur.

Podľa predsedu predstavenstva Slavia Tools Erdala Halila Parlara nemá táto spoločnosť problém s odbormi ani zamestnancami, za neakceptovateľnú však považuje prax oznámiť štrajkovú pohotovosť už po niekoľkých stretnutiach ku kolektívnej zmluve a požiadať o rokovanie pred sprostredkovateľom. „S odbormi sme doteraz rokovali len dvakrát a zatiaľ sme si len vyjasňovali obsah návrhu kolektívnej zmluvy, aby sme pochopili vzájomné stanoviská. Z tohto dôvodu si myslíme, že vyhlásenie štrajkovej pohotovosti má iný dôvod ako priebeh kolektívneho vyjednávania. Nemáme predstavu, aké iné plány ako rokovanie so Slavia Tools má predseda odborovej organizácie,“ uviedol Parlar v stanovisku k aktuálnej situácii.

Protestom proti zámeru firmy EMED Slovakia ťažiť zlato pri Detve s použitím kyanidového lúhovania sa strojárski odborári pripájajú k odporu dotknutých samospráv a aj obyvateľov. Poukazujú aj na nezlučiteľnosť presnej strojárskej výroby s povrchovou ťažbou v blízkosti areálu. Odborári na protestné zhromaždenie pozvali zástupcov dotknutých samospráv, občianske združenie Podpoľanie nad zlato, ktoré proti zámeru ťažby organizovalo petíciu i občanov celého regiónu Podpoľania. „Tieto dva protesty spája pochod, ktorý je zhodou okolností pri príležitosti 10. výročia nášho Hladového pochodu na Zelený štvrtok v roku 2002 a má vyjadriť naše odhodlanie a vytrvalosť,“ povedal Ľupták.

Na prvom proteste a pochode očakávajú odborári okolo 300 až 500 zamestnancov PPS Group a Slavia Tools, na proteste pred sídlom EMED Slovakia očakávajú okolo 2 000 ľudí. K protestu sa pripájajú aj menší zamestnávatelia a majitelia pozemkov v areáli bývalých Podpolianskych strojární, ktorí tam zamestnávajú okolo 300 ľudí. Ako uviedol ich zástupca Michal Sekereš, tiež sa obávajú, že vibrácie z banskej činnosti ohrozia ich výrobu a že sa budú musieť odtiaľ vysťahovať. Ako účastníci konania o určení dobývacieho priestoru podali záporné stanovisko, zároveň žiadajú, aby rozhodnutiu predchádzalo posúdenie vplyvov na životné prostredie, takzvaný proces EIA.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu

Súvisiace články

Aktuálne správy