Drukos nevysúdil od štátu 256 miliónov eur

Okresný súd Bratislava I. po rokoch zamietol žalobu, že Drukos mal škodu z nepustenia do privatizácie Slovenskej sporiteľne

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 2. apríla (SITA) – Štát nepríde o 265 miliónov eur, ktoré chcela vysúdiť nebanková spoločnosť Drukos v starom spore s ministerstvom financií. Okresný súd Bratislava I. v pondelok zamietol jej žalobu, že ju štát nepustil k privatizácii Slovenskej sporiteľne. Súd sa ťahal od roku 2002, správkyňa konkurznej podstaty sa na vyhlásení verdiktu nezúčastnila. V zákonnej lehote sa môže voči rozhodnutiu odvolať.

Drukos chcel do privatizácie vstúpiť cez združenie Vaša vlna privatizácie, podľa protistrany však nespĺňal podmienky, ktoré určila vláda uznesením. „Mal to byť subjekt, ktorý mal skúsenosti v bankovej sfére, mal posilniť bankový sektor finančne aj čo sa týka bankových produktov,“ konštatovala právnička Ministerstva financií SR Irma Gbúrová. Záujemcami o privatizáciu sporiteľne navyše mohli byť len zahraničné subjekty.

V trestnoprávnej kauze s bývalým šéfom Drukosu Špecializovaný trestný súd vlani v máji odsúdil Františka M. na 8,5 roka väzenia. Ten sa proti verdiktu odvolal, rozhodovať bude Najvyšší súd. V tomto prípade podľa obžaloby František M. ako konateľ obchodnej spoločnosti Drukos spôsobil 1 367 ľuďom celkovú škodu za 7,89 milióna eur, a to v období od 1. januára 1999 do 31. decembra 1999. V druhom prípade ako predseda predstavenstva BDV družstva a generálny riaditeľ akciovky Drukos od 1. januára 2000 do 24. februára 2002 spôsobil 23 834 ľuďom škodu 123, 81 milióna eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy