Detvianski strojári vstúpili do štrajkovej pohotovosti

Prvé zhromaždenie a pochod má podporiť požiadavky zamestnancov v kolektívnom vyjednávaní, druhým sa pripájajú k odporu obyvateľov a dotknutých samospráv proti plánom ťažby zlata metódou kyanidového lúhovania pri Detve.

Detvianski strojári, zamestnanci firiem PPS Group a Slavia Tools, v pondelok vstúpili do štrajkovej pohotovosti a na štvrtok chystajú protestné zhromaždenie a pochod. Dôvodom sú zatiaľ neúspešné rokovania o nových kolektívnych zmluvách na tento rok, pričom sporným bodom zostáva najmä zvýšenie miezd. Protestné zhromaždenie sa má začať o 14:30 pred areálom bývalých Podpolianskych strojární pri Vígľaši, kde obe firmy sídlia. Pochod potom bude smerovať po ceste prvej triedy do centra Detvy, pred sídlo firmy Eastern Mediterranean Resources – Slovakia, s. r. o., (EMED Slovakia), kde bude o zhruba 17:15 nasledovať protestné zhromaždenie proti jej zámeru ťažiť v lokalite Biely vrch, v susedstve areálu strojární, zlato.

Ako na pondelkovej tlačovej besede informoval predseda odborovej organizácie zastupujúcej zamestnancov PPS Group aj Slavia Tools Stanislav Ľupták, Slavia Tools aktuálne v kolektívnom vyjednávaní ponúka cez trojpercentný rast tarifných miezd 1,7-percentný rast priemerného zárobku. „To je zvýšenie desať centov na hodinu pre zamestnancov, ktorí robia vysoko kvalifikovanú robotu v pomerne vysoko ziskovej firme, čo je neakceptovateľné. My si myslíme, že aj v Slavia Tools aj v PPS Group by mala reálne mzda rásť. A naše posledné návrhy sú na úrovni päťpercentného rastu reálnej mzdy, teda 11,25-percentné zvýšenie tarifnej mzdy v oboch firmách,“ uviedol Ľupták. Dodal, že v prípade PPS Group sú už blízko k dohode. Priemerný hrubý zárobok PPS Group, ktorá má zhruba 1 500 zamestnancov, je 955 eur, v Slavia Tools s približne 200 zamestnancami je to 933 eur. Člen predstavenstva Slavia Tools Juraj Jakubec prisľúbil poskytnúť stanovisko vedenia firmy ešte v pondelok.

Protestom proti zámeru firmy EMED Slovakia ťažiť zlato pri Detve s použitím kyanidového lúhovania sa strojárski odborári pripájajú k odporu dotknutých samospráv a aj obyvateľov. Poukazujú aj na nezlučiteľnosť presnej strojárskej výroby s povrchovou ťažbou v blízkosti areálu. Odborári na protestné zhromaždenie pozvali zástupcov dotknutých samospráv, občianske združenie Podpoľanie nad zlato, ktoré proti zámeru ťažby organizovalo petíciu i občanov celého regiónu Podpoľania. „Tieto dva protesty spája pochod, ktorý je zhodou okolností pri príležitosti 10. výročia nášho Hladového pochodu na Zelený štvrtok v roku 2002 a má vyjadriť naše odhodlanie a vytrvalosť,“ povedal Ľupták.

Na prvom proteste a pochode očakávajú odborári okolo 300 až 500 zamestnancov PPS Group a Slavia Tools, na proteste pred sídlom EMED Slovakia očakávajú okolo 2 000 ľudí. K protestu sa pripájajú aj menší zamestnávatelia a majitelia pozemkov v areáli bývalých Podpolianskych strojární, ktorí tam zamestnávajú okolo 300 ľudí. Ako uviedol ich zástupca Michal Sekereš, tiež sa obávajú, že vibrácie z banskej činnosti ohrozia ich výrobu a že sa budú musieť odtiaľ vysťahovať. Ako účastníci konania o určení dobývacieho priestoru podali záporné stanovisko, zároveň žiadajú, aby rozhodnutiu predchádzalo posúdenie vplyvov na životné prostredie, takzvaný proces EIA.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu

Súvisiace články

Aktuálne správy