Vysávač má byť na jarné upratovanie pripravený

Bratislava 2. apríla (TASR) – Aby mohol vysávač podať plný výkon pri jarnom upratovaní, treba mu poskytnúť vhodnú údržbu. Platí to pre vreckové, bezvreckové i robotické vysávače. Predpokladom pre dosiahnutie maximálneho sacieho výkonu vysávača je čistá zberná nádoba na odpad. V prípade vreckového vysávača treba včas vymeniť vrecko.
Textilné vrecká je vhodné najmenej po štyroch až piatich vysávaniach vyprať. Používať papierové vrecká častejšie sa neodporúča, pretože aj keď sú prázdne, ich mikropóry sú zanesené a vytvárajú pri vysávaní väčší odpor. Výkon bezvreckových vysávačov sa tiež naplnením zbernej nádoby znižuje, pri týchto modeloch je však potrebné častejšie sledovať aj filtre.
"V sacom výkone vreckových a bezvreckových vysávačov vo všeobecnosti nie sú rozdiely," skonštatoval Rudolf Baranovič zo spoločnosti NAY. "Je tu skôr rozdiel v spôsobe filtrácie. Bezvreckový vysávač musí mať viac filtrov, aby vysávaný prach zachytili. Zanášaním týchto filtrov sa sací výkon znižuje, a preto je nutné častejšie čistenie filtra v zbernej nádobe. Vreckový vysávač má ako jeden z filtrov práve vrecko, ktoré zachytí najviac vysávaných nečistôt a po naplnení sa vyhodí," ozrejmil.
Niektoré vysávače používajú umývateľné filtre, ktoré po zanesení stačí vyčistiť, vysušiť a dajú sa používať znovu. Aj tieto filtre však majú obmedzenú dobu životnosti, pre bezporuchový chod vysávača je ich potrebné najneskôr po dvoch rokoch vymeniť. Pred používaním vysávača je dôležité tiež zabezpečiť čistotu sacej rúry, hadice a kefovej hlavice. Aby v nich neuviazla väčšia pevná nečistota, vyžadujú si pravidelnú kontrolu.
V slovenských domácnostiach sa už objavujú aj robotické vysávače. "Majú síce menšiu zbernú nádobu na nečistoty ako bežné vysávače, môže byť však v chode aj každý deň, keď sú užívatelia v práci. Pomocou virtuálnych majákov sa dá nastaviť plocha, ktorú majú v daný čas povysávať, veľmi dôležité pre ich bezporuchovosť je ich po každom vysávaní pravidelne vyčistiť. Takisto im treba kvôli životnosti batérie umožniť trvalý prístup k nabíjacej základni," doplnil Baranovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy