Pozitívne správy z čínskej ekonomiky posunuli cenu Brentu nad 123 USD

Singapur 2. apríla (TASR) – Cena americkej ropy dnes vzrástla výraznejšie nad 103 USD a cena Brentu sa dostala nad 123 USD za barel (159 litrov) po tom, ako informácie z Číny naznačili, že ekonomický rast si aj naďalej udržuje stabilné tempo.
Čína v nedeľu (1.4.) informovala, že aktivita v priemysle vzrástla v marci už štvrtý mesiac po sebe. Index nákupných manažérov (PMI) výrobného sektora vzrástol v marci na 53,1 bodu, čo znamená najvyššiu hodnotu za 11 mesiacov. Nepotvrdil sa tak odhad banky HSBC, ktorá informovala, že PMI klesol za daný mesiac na 48,3 bodu zo 49,6 bodu vo februári.
Investori okrem toho naďalej sledujú aj dianie okolo Iránu. Americký prezident Barack Obama v piatok oznámil, že vzhľadom na dostatok ropy dodávanej na trhy od ostatných producentov uplatní opatrenia proti iránskemu ropnému priemyslu, ktoré boli oznámené už koncom minulého roka. Znamená to, že po 28. júni budú USA trestať všetky krajiny, ktoré budú pokračovať v obchodovaní s Iránom. Na rozhodnutie už reagovala Čína, ktorá ho odsúdila s tým, že USA nemajú právo jednostranne trestať iné štáty.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla dnes napoludnie singapurského času v rámci elektronického obchodovania na newyorskej burze o 22 centov na 103,24 USD (77,30 eura) za barel. V piatok sa cena ropy zvýšila k záveru obchodovania o 24 centov a uzatvorila na úrovni 103,02 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent sa zvýšila o 40 centov na 123,28 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy