Poľská vláda sa dohodla na zvýšení veku odchodu do dôchodku

Varšava 29. marca (TASR) – Poľská vládna koalícia sa dnes po mesiacoch sporov dohodla na kompromisnom pláne postupného zvýšenia veku na odchod do dôchodku na 67 rokov, pričom by platil pre mužov aj ženy.
V Poľsku v súčasnosti odchádzajú muži do dôchodku vo veku 65 rokov a ženy 60 rokov. Podľa premiéra Donalda Tuska je však nevyhnutné tento vek zvýšiť, pretože populácia starne a ľudia žijú dlhšie, čo bude zvyšovať tlak na štátny rozpočet. S plánom Tuskovej Občianskej platformy zvýšiť vek na odchod do dôchodku však spočiatku nesúhlasila koaličná Poľská ľudová strana, Tusk preto ponúkol kompromis.
Na základe kompromisnej dohody by ženy mohli začať poberať časť dôchodku už vo veku 62 rokov a muži v 65 rokoch, ale len v prípade, že zostanú pracovať na čiastočný pracovný úväzok. Nevýhodou však je, že po dosiahnutí 67 rokov budú mať dôchodok o niečo nižší než tí, ktorí túto možnosť nevyužijú.
Plán ešte musí schváliť parlament a podpísať prezident. Ak sa tak stane, vek odchodu do dôchodku by sa mal zvyšovať postupne až do roku 2040.

Súvisiace články

Aktuálne správy