EP odsúhlasil prísnejšiu kontrolu obchodovania s derivátmi

Nové nariadenie parlamentu, ktoré prináša povinné zúčtovanie derivátov či ich ohlasovanie, vstúpi do platnosti 20 dní po jeho publikovaní v Úradnom vestníku EÚ.

Európsky parlament (EP) chce posilniť transparentnosť a bezpečnosť pri obchodovaní s mimoburzovými (OTC) derivátmi. Parlament preto vo štvrtok schválil nové nariadenie, ktoré prináša povinné zúčtovanie derivátov či ich ohlasovanie. Nové nariadenie vstúpi podľa informácii zverejnených parlamentom do platnosti 20 dní po jeho publikovaní v Úradnom vestníku EÚ.

Na základe nového nariadenia sa budú mimoburzové deriváty povinne zúčtovávať prostredníctvom centrálnych protistrán, čím sa má zmierniť tzv. kreditné riziko protistrany, teda riziko, že jedna zo strán transakcie nebude schopná naplniť svoje záväzky. „Poslancom sa v priebehu rokovaní podarilo presadiť požiadavku, aby všetky zmluvy o derivátoch boli povinne ohlasované centrálnym archívom obchodných údajov. Tie budú následne zverejňovať kumulované pozície o ohlásených zmluvách, a to podľa tried derivátov,“ informoval vo štvrtok EP.

Schválený legislatívny návrh vychádza zo záväzkov prijatých lídrami G20 v Pittsburghu v septembri 2009, ktoré sa uskutočnilo približne rok po krachu Lehman Brothers, kľúčového hráča na trhu s OTC derivátmi. Hodnota trhu s mimoburzovými derivátmi bola v roku 2009 ocenená na približne 425 biliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy