Slováci vlani na dovolenku nešli najmä z finančných dôvodov

V minulom roku si dovolenku odoprela takmer štvrtina Slovákov. Ako vyplýva z prieskumu verejnej mienky Eurobarometer, viac ako polovica z nich na dovolenku pritom necestovala z finančných dôvodov. Približne štvrtina Slovákov uviedla ako príčinu nevycestovania osobné dôvody. Zhodne po 8 % Slovákov vynechalo vlani dovolenku pre nedostatok času alebo uprednostnili pobyt doma s rodinou a priateľmi. Obavy o svoju bezpečnosť uviedlo ako hlavný dôvod nevycestovania len 1 % opýtaných Slovákov. Zvyšní na otázku nevedeli odpovedať, na dovolenku ísť nechceli alebo uviedli iné dôvody.

Až pätina Slovákov priznala, že vzhľadom na súčasnú ekonomickú situáciu tento rok na dovolenku nepôjde vôbec. Ďalších 37 % na dovolenku síce pôjde, ale aktuálny hospodársky vývoj ich donútil zmeniť plány. Buď sa rozhodli zmeniť destináciu, stráviť na dovolenke kratší čas, alebo na nej minúť menšiu sumu peňazí. „Už mesiace počúvame zo všetkých strán správy o spomalení ekonomického rastu či vyššom počte nezamestnaných. Je preto logické, že ekonomická situácia ovplyvňuje rozhodovanie sa ľudí v otázke dovolenkovania aj v tomto roku 2012,“ konštatoval analytický tím Poštovej banky. Pritom už v roku 2010 takmer 57 % domácností na Slovensku priznalo, že v horších časoch obmedzujú predovšetkým výdavky na dovolenku.

Na dovolenku sa v tomto roku chystá 33 % opýtaných Slovákov, pričom až 43 % z nich plánuje zostať na Slovensku. Spomedzi krajín Európskej únie by sa najväčšej návštevnosti Slovákov malo tešiť Taliansko, kam sa chystá 10 % z tých, ktorí plánujú ísť na dovolenku, nasledujú Bulharsko s 9 % a Česká republika s Gréckom zhodne s 8 %. Mimo Európskej únie sa tento rok chystá vycestovať 18 % Slovákov plánujúcich dovolenku. Podľa Poštovej banky by mali uprednostniť tradičné destinácie ako Chorvátsko, Egypt a Turecko.

Súvisiace články

Aktuálne správy