Ekonomika USA musí rásť rýchlejšie, aby nezamestnosť ďalej klesala

Washington 26. marca (TASR) – Americká ekonomika musí rásť rýchlejšie, aby dokázala vytvoriť dostatok pracovných miest na ďalšie zníženie nezamestnanosti. Dnes to povedal Ben Bernanke, šéf Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní v USA funkciu centrálnej banky.
Bernanke uviedol, že nedávny pokles miery nezamestnanosti, ktorá sa v Spojených štátoch znížila na 9,1 % z 8,3 % vlani v lete, nie je úplne v súlade s miernym rastom ekonomiky. Hrubý domáci produkt (HDP) USA vo 4. kvartáli 2011 vzrástol o 3 %. Očakáva sa však, že tempo rastu v prvých troch mesiacoch tohto roka spomalí pod 2 %.
"Ďalší pokles miery nezamestnanosti bude zrejme vyžadovať rýchlejší rast produkcie a dopytu spotrebiteľov i firiem. Tento proces môže podporiť pokračujúca akomodatívna menová politika," povedal Bernanke na zasadnutí asociácie ekonómov National Association for Business Economics (NABE). Šéf Fed zopakoval svoje obavy týkajúce sa dlhodobej nezamestnanosti. Nesúhlasil však z názorom, že ide o štrukturálny problém, s ktorým nemôže nastavenie menovej politiky nič robiť. "Dominantným faktorom je zrejme naďalej slabý agregátny dopyt. Z toho vyplýva, že akomodatívna menová politika Federálneho rezervného systému, podporujúca dopyt a zotavenie ekonomiky, môže tiež časom pomôcť k zníženiu dlhodobej nezamestnanosti."

Súvisiace články

Aktuálne správy