V nemocniciach Trnavského kraja narastú platy aj dlhy

Kraj zvýši základné imanie vo svojich nemocniciach, aby sa nedostali do konkurzu

Nemocnice v pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja budú rešpektovať zákon a zdravotným sestrám zvýšia od 1. apríla mzdy. Spolu so zvýšením platov lekárov si to v každej z troch nemocníc kraja vyžiada v tomto roku približne 1,5 mil. eur. Po rokovaní koordinačnej skupiny na riešenie problémov nemocníc o tom informoval predseda kraja Tibor Mikuš.

„To je také navýšenie, ktoré nie je možné kompenzovať žiadnymi opatreniami v hospodárení, pretože mzdové a odvodové náklady dosahujú až osemdesiat percent z príjmov nemocníc,“ skonštatoval Mikuš. Zvyšovanie platov pôjde na úkor zadlžovania nemocníc, pretože podľa Mikuša zdravotné poisťovne prispeli na platy len symbolickým zvýšením platieb.

Aby sa nemocnice v Dunajskej Strede, Galante a Skalici, ktoré sú akciovými spoločnosťami, nedostali do konkurzu, kraj zvýši ich základné imanie o nehnuteľnosti, ktoré si doteraz prenajímali. Ak by sa tak nestalo, nemocnice v Dunajskej Strede a Galante by sa podľa Mikuša mohli už koncom roka dostať do konkurzu. Vloženie nehnuteľností do akciových spoločností by ich mohlo zatraktívniť aj pre prípadného strategického partnera. Predaj nemocníc prípadnému strategickému investorovi je podľa Mikuša otázkou ponuky a podmienok, za akých by pôsobil.

Trnavský samosprávny kraj nemocnice v Dunajskej Strede, Galante a Skalici transformoval na akciové spoločnosti ešte v roku 2008, vstup do nich umožnil aj mestám v regiónoch. V prípade Skalice do nemocnice vstúpil aj miestny Grafobal ako strategický investor. Základné imanie nemocníc v Dunajskej Strede a Galante je približne dva milióny eur, v Skalici viac ako štyri milióny eur.

Agentúra SITA k správe vydá zvukovú správu.

Súvisiace články

Aktuálne správy