Bolo by chybou nechať Grécko odísť z eurozóny

Londýn 26. marca (TASR) – Bolo by obrovskou politickou chybou, keby európski lídri nechali zadlžené Grécko odísť z eurozóny. Nemecko urobí všetko pre to, aby menovú úniu udržalo pokope. Uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová v exkluzívnom rozhovore pre reláciu Newsnight britskej televíznej a rozhlasovej stanice BBC.
Kancelárka sa zároveň snažila zmierniť obavy z prípadnej záchrany ďalších krajín menovej únie a vyhlásila, že eurozóna sa poučila zo súčasnej krízy. Dodala, že žiadny štát nemôže žiť nad svoje pomery.
Európski lídri nedávno schválili druhý záchranný úver Grécku vo výške 130 miliárd eur, ktorý by mal krajinu udržať nad vodou do roku 2014. Niektorí analytici sa však obávajú, že ani druhá pôžička možno zadlženej krajine nebude stačiť. Nemecko pritom ako najväčšia ekonomika eurozóny musí prispieť na pomoc Grécku najvyššou sumou, čo hnevá mnohých obyvateľov krajiny, aj politikov.
Merkelová v tejto súvislosti upozornila, že vláda v Aténach opakovane deklarovala, že sa chce udržať v eurozóne. Zadlžená krajina má vážne problémy, ktoré sa snaží prekonať. Kabinet prijal bolestivé reformy a chce aj musí v nich pokračovať. Sú totiž podmienkou finančnej pomoci.
Eurozóna zase podnikla kroky, aby Grécko udržala v menovej únii, pretože jeho odchod by menovú úniu výrazne oslabil.
Informovala o tom na svojom internetovom portáli BBC.

Súvisiace články

Aktuálne správy