VšZP ponúkla malým nemocniciam ďalšie navýšenie platieb

Zdravotníckym zariadeniam by to malo pomôcť vykryť zvýšenie miezd sestier.

Správa „ZDRAVOTNÍCTVO:VšZP ponúkla malým nemocniciam ďalšie navýšenie platieb,“ rozšírená o stanovisko prezidenta Asociácie nemocníc Slovenska Mariána Petka

BRATISLAVA 26. marca (SITA) – Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) ponúkla Asociácii nemocníc Slovenska (ANS) ďalšie navýšenie platieb. Taký je záver pondelkového stretnutia najväčšej poisťovne na trhu a malých zdravotníckych zariadení. Tentoraz by platby mali ísť hore k začiatku apríla tohto roku. Nemocniciam majú pomôcť vykryť zvýšenie miezd sestier.

„K otázke zvýšenia platov sestier pristúpila VšZP rovnako zodpovedne ako v prípade zvyšovania platov lekárov a ponúkla ANS ďalšie navýšenie platieb k 1. 4. 2012,“ informovala agentúru SITA hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková. Asociácia má záverečné stanovisko k návrhu oznámiť do štvrtka. Všeobecná zdravotná poisťovňa pritom zvýšila platby pre nemocnice už k decembru minulého roka a k februáru aktuálneho roka.

ANS v pondelok rokovala aj s Union zdravotnou poisťovňou. Ako spresnila hovorkyňa poisťovne Judita Smatanová, obe strany sa dohodli, že na základe pripomienok nemocníc upraví poisťovňa svoju ostatnú ponuku na úpravu zmluvných podmienok. Asociácii ju zašle v stredu tento týždeň.

Prezident ANS Marián Petko pre agentúru SITA uviedol, že k obom návrhom sa vyjadria vo štvrtok po zasadaní rady asociácie. V súvislosti s návrhom Všeobecnej zdravotnej poisťovne vyhlásil, že vidia ochotu riešiť problém, naznačil však, že ponúknuté zdroje nebudú podľa všetkého stačiť na zvýšenie miezd sestier. Pri Union zdravotnej poisťovni zase upozornil, že sa stále snažia vyrokovať financie na prvú etapu zvýšenia platov lekárov, o vykrytí zvýšenia miezd sestier sa údajne ešte ani nehovorilo. Ak pritom s novým návrhom poisťovne nebudú spokojní, nevylúčil, že jej vypovedajú zmluvy.

Malé zdravotnícke zariadenia žiadajú od poisťovní viac zdrojov na pokrytie rastu platov lekárov a sestier. Bez ich pomoci údajne nebudú schopné zabezpečiť liečbu pacientov a hrozí ich kolaps. Na mzdy totiž budú vynakladať asi 80 % všetkých svojich príjmov a neostane im na nákup liekov, zdravotníckeho materiálu, ale aj na energie, či ďalšie tovary a služby. Asociácia nemocníc Slovenska aktuálne združuje vyše 50 zdravotníckych zariadení.

Poslanci schválili zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek začiatkom februára. V praxi sa začne uplatňovať od apríla. Nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe bude mať minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej bude v trojročných intervaloch rásť tak, že po 33 rokoch praxe bude mať sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy