Írsko oznámi v utorok dátum referenda o fiškálnej zmluve

vyšlo aj v ZAHDUBLIN 26. marca (SITA, AP) - Írsky premiér Enda Kenny uviedol, že jeho vláda oznámi v utorok po zasadnutí kabinetu termín írskeho referenda o fiškálnej zmluve Európskej únie.

vyšlo aj v ZAH

DUBLIN 26. marca (SITA, AP) – Írsky premiér Enda Kenny uviedol, že jeho vláda oznámi v utorok po zasadnutí kabinetu termín írskeho referenda o fiškálnej zmluve Európskej únie. Dokument kladie 17 krajinám eurozóny prísnejšie povinnosti pri dodržiavaní rozpočtových pravidiel. Zmluva sa stane zákonom po schválení parlamentov najmenej 12 krajín zo 17, ktoré používajú euro. Írsko je jediná krajina, kde si schválenie zmluvy vyžaduje ľudové hlasovanie. Kenny to povedal v pondelok počas návštevy Číny.

Írski voliči odmietli v referendách dve predchádzajúce zmluvy o EÚ, ktoré v opakovaných hlasovaniach vždy napokon schválili. Odmietnutie fiškálnej zmluvy by znížilo finančné možnosti krajiny, pretože by jej obmedzilo prístup k európskej pomoci v budúcnosti.

Prieskum verejnej mienky uskutočnený začiatkom marca ukázal, že írski voliči chcú podporiť európsku zmluvu o fiškálnej zodpovednosti. Podľa prieskumu uskutočnenom agentúrou Red C na vzorke tisíc respondentov sa za zmluvu chystalo hlasovať 44 percent voličov, proti bolo 29 percent a mierne viac ako štvrtina voličov nebola rozhodnutá.

Súvisiace články

Aktuálne správy