Experti Trojky prichádzajú do Grécka hľadať rezervy poklesu výdavkov

Atény 26. marca (TASR) – Experti Trojky prichádzajú dnes do Atén, aby začali nové kolo hľadania rezerv na zníženie štátnych výdavkov. Takzvanú Trojku tvoria pracovníci Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej únie a Európskej centrálnej banky (ECB).
DPA získala v nemeckom spolkovom ministerstve financií informácie, že experti Trojky budú s predstaviteľmi gréckej vlády niekoľko týždňov pátrať po možnostiach ďalšieho znižovania vládnych výdavkov. Podľa zdroja agentúry v Grécku už nejde o kontrolu, ale o zoštíhľovanie štátu.
Trojka chce zabrániť tomu, aby sa v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami zanedbalo ozdravovanie gréckych štátnych financií. Voľby by sa mali uskutočniť začiatkom mája. Ich termín má byť schválený tento týždeň.
Mzdy a príjmy Grékov majú na budúci rok klesnúť o 3,2 miliardy eur. V zdravotníctve sa má získať 6,3 miliardy eur. Znížením sociálnych príspevkov by mal štát usporiť asi dve miliardy eur. Grécka tlač uvádza, že dávky klesnú aj telesne postihnutým a nezamestnaným.

Súvisiace články

Aktuálne správy