Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku v marci vzrástla

Berlín 26. marca (TASR) – Dôvera nemeckých podnikateľov v ekonomiku v marci prekvapujúco vzrástla, už piaty mesiac v rade. A to aj napriek tomu, že vyhliadky najväčšieho hospodárstva eurozóny komplikuje pretrvávajúca dlhová kríza a zdražovanie ropy.
Podľa výsledkov najnovšieho prieskumu mníchovského ekonomického inštitútu Ifo sa index podnikateľskej klímy v Nemecku v marci zvýšil na 108,8 bodu z februárových revidovaných 109,7 bodu. Analytici, ktorých oslovila agentúra DPA, pritom odhadovali, že zostane na úrovni 109,6 bodov, ktorú dosiahol v rýchlom februárovom odhade.
Prezident Ifo Hans-Werner Sinn však zároveň pripomína, že mierne zvýšenie hodnoty indexu poukazuje na fakt, že nemecká ekonomika stráca tempo a k marcovému rýchlemu odhadu je potrebné pristupovať s istou dávkou opatrnosti.
Motorom rastu nemeckého hospodárstva býva tradične export. V predchádzajúcich mesiacoch sa ale na jeho expanzii podieľali výraznejšou mieru aj výdavky domácností vďaka relatívne nízkej nezamestnanosti. Ukázalo sa však, že ani Nemecko nie je imúnne voči európskej dlhovej kríze, keďže výkon jeho ekonomiky v poslednom štvrťroku 2011 klesol medzikvartálne o 0,2 %, aj keď za celý rok ešte vzrástol o 3 %.
Aj separátny index očakávaní podnikateľov sa tento mesiac mierne zvýšil na 102,7 bodu z februárových 102,3 bodu, zatiaľ čo index súčasných podmienok klesol na 117,4 bodu z 117,5 bodu vo februári.
Ifo zostavuje index podnikateľskej klímy pravidelne každý mesiac na základe ankety medzi približne 7000 firmami z najrôznejších oblastí.
Informovali o tom agentúry AP, DPA a RTTNews.

Súvisiace články

Aktuálne správy