Slováci si možno u zubárov priplatia

Dôvodom majú byť vyššie platy sestier.

Slováci si možno u zubárov priplatia. Upozorňuje na to Slovenská komora zubných lekárov. Dôvodom má byť prijatie zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Na jeho základe by mali sestrám od apríla pridať aj zubári. Tí tvrdia, že nemajú z čoho. „Mzdové nároky sestier sa premietnu do nákladovej položky zubných ambulancií, čo môže viesť k zvýšeniu finančnej spoluúčasti pacienta pri zubnom ošetrení,“ píše sa v stanovisku komory.

Zubárom nepomohli ani zdravotné poisťovne. S údajne „minimálnym“ navýšením cien stomatologických výkonov z ich strany sú výrazne nespokojní. Podľa komory to nepokrýva zákon o odmeňovaní sestier ani valorizáciu platov lekárov. „V minulosti neboli taktiež finančne pokryté zákonné nariadenia na povinné vybavenie zubných ambulancií prístrojovou technikou, čím sa finančné rezervy väčšiny zubných ambulanciách vyčerpali,“ tvrdia zubári. Tí sa preto obracajú na novú vládu, aby situáciu urýchlene riešila navýšením finančných zdrojov v zdravotníctve.

Poslanci schválili zákon o minimálnych mzdových nárokoch zdravotných sestier a pôrodných asistentiek začiatkom februára. V praxi sa začne uplatňovať od apríla. Nastupujúca sestra alebo pôrodná asistentka bez praxe bude mať minimálny nárok na 640 eur mesačne. Po troch rokoch sa minimum zvýši na 666,20 eura mesačne a ďalej bude v trojročných intervaloch rásť tak, že po 33 rokoch praxe bude mať sestra nárok na minimálne 928 eur na mesiac.

Proti zákonu sa dvihla vlna kritika ešte počas pripomienkového konania. Lekári ale aj nemocnice síce nespochybňujú, že sestry si zaslúžia vyššie platy, na to, aby im prilepšili, však nemajú dostatok zdrojov. Slovenská lekárska komora dokonca požiadala Generálneho prokurátora SR o podanie návrhu na začatie konania na Ústavnom súde SR. Ten by mal rozhodnúť, že zákon nie je v súlade s ústavou a súčasne pozastaviť jeho účinnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy