Ceny ropy sa výraznejšie nemenia, investori vyčkávajú na vývoj okolo Iránu

Singapur 26. marca (TASR) – Cena americkej ropy dnes mierne klesla. Investori totiž zvažujú, do akej miery môže konflikt, ktorý vyvoláva sporný iránsky jadrový program, spôsobiť problémy s dodávkami komodity na svetové trhy.
Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji sa dnes na poludnie v Singapure predával za 106,55 USD (80,46 eur). To je o 32 centov menej ako v piatok (23.3.) na konci predchádzajúceho týždňa, keď kontrakt zdražel o 1,52 USD a obchodovanie uzavrel pri cene 106,87 USD za barel.
Severomorská ropná zmes Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, dnes veľmi mierne stúpla, a to o 5 centov na 125,18 USD/barel.
Cena americkej WTI sa už zhruba mesiac pohybuje v rozmedzí 105 až 110 USD/barel, čo predstavuje výrazný nárast oproti októbru 2011, keď sa predávala za 75 USD za barel. Dôvodom tohto zdraženia sú obavy z útoku Izraela na iránske jadrové zariadenia a možné prerušenie vývozu ropy z Blízkeho východu. Tento región je pritom kľúčovým dodávateľom komodity na svetové trhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy