VÚB očakáva zvyšovanie výnosov a následne aj zisku

VÚB banka je nútená monitorovať a prípadne aj prehodnocovať svoje plánované finančné ciele, avšak očakáva, že sa jej bude dariť

Cieľom VÚB banky pre tento rok je zvýšiť výnosy a následne aj ziskovosť. Avšak rok 2012 bude z hľadiska ekonomického a finančného vývoja poznačený vysokou neistotou, preto je VÚB banka nútená monitorovať a prípadne aj prehodnocovať svoje plánované finančné ciele. Spomalenie ekonomického rastu, prípadne až recesia, striktnejšia regulácia v oblasti kapitálovej primeranosti a likvidity a nový bankový odvod, sú tie podmienky, ktorým bude musieť podľa spoločnosti čeliť bankový sektor, ako aj VÚB

Vláda sa rozhodla zaťažiť banky, ktoré na Slovensku pôsobia, dodatočným odvodom. „Hoci pôvodný plán bol odčerpať z bánk 50 mil. eur, efektívne zdanenie je v súčasnosti v dvojnásobnej výške a do budúcnosti pozorujeme signály ďalšieho zvýšenia,“ uviedol vo výročnej správe VÚB banky jej generálny riaditeľ Ignacio Jaquotot. Súčasné zdanenie bankových vkladov a nároky na posilnenie kapitálu bánk môžu byť podľa neho kontraproduktívne. Táto daň, ktorá je v zásade odvodom z vybraných záväzkov, navyše prináša riziko podkopania stability základne firemných vkladov, a to práve v čase, keď vzniká aj v slovenskom bankovom sektore nedostatok likvidity.

Strategickým cieľom VÚB banky v segmente retailových klientov zostáva zvyšovanie atraktívnosti kľúčových produktov v oblasti úverov aj vkladov. V záujme udržať si vyššiu likviditu bude banka naďalej sústreďovať zvýšenú pozornosť na dopyt po vkladových produktoch, najmä na strane obyvateľstva. Ešte väčšia konkurencieschopnosť úverových produktov na retailovom trhu bude pre banku naďalej rozhodujúca. Na klesajúcom trhu korporátnych vkladov je pre banku rozhodujúce udržať si pozíciu. V rámci financovania sektora firiem má banka za cieľ zvýšiť trhový podiel.

V minulom roku dosiahla VÚB banka čistý zisk 157,66 mil. eur. V medziročnom porovnaní ho zvýšila o 5,5 %. Celá finančná skupina VÚB dosiahla vlani čistý zisk 176,9 mil. eur pri medziročnom náraste o 17,7 %. Prevádzkové výnosy skupiny dosiahli 525,9 mil. eur pri náraste o 6,7 %. Kľúčovým faktorom bol nárast úrokových výnosov, ktorý vychádzal z rozširovania úverového portfólia. Prevádzkové náklady vzrástli o 3,8 % na 236,3 mil. eur.

VÚB bola do obchodného registra zapísaná v roku 1992. Je členom talianskej bankovej skupiny Intesa Sanpaolo. Skupina VÚB pozostáva z VÚB banky a jej dcérskych spoločností Consumer Finance Holding, VÚB Asset Management, VÚB Factoring, VÚB Leasing a Recovery, ktorých je VÚB banka 100-percentným vlastníkom. Konsolidované údaje okrem toho zahŕňajú 50-percentný podiel VÚB banky v spoločnosti VÚB Generali DSS.

Súvisiace články

Aktuálne správy