Priznanie podávajú len osoby s vlaňajším príjmom nad 1779,65 eura

Bratislava 24. marca (TASR) – Povinnosť podať daňové priznanie za rok 2011 má každý daňovník, ktorý dosiahol zdaniteľné príjmy presahujúce sumu 1779,65 eura. "Aj taký daňovník, ktorý síce túto sumu nedosiahol, ale vykázal stratu, je povinný podať daňové priznanie," upozorňuje Beáta Uhrínová z Finančného riaditeľstva (FR) SR.
Daňové priznanie je povinné aj pre fyzické osoby, ktoré síce mali v roku 2011 zdaniteľné príjmy len zo závislej činnosti, ale plynuli od zamestnávateľa, ktorý nie je platiteľom dane. Takisto, ak išlo o príjmy, ktoré plynuli zo zahraničných zdrojov.
Urobiť daňové priznanie treba aj v prípade, ak zamestnávateľ nemohol z príjmov zraziť preddavok alebo daňovník zamestnávateľa nepožiadal o ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti, prípadne ak o zúčtovanie požiadal, ale v stanovenom termíne nepredložil potrebné doklady na jeho vykonanie.
Naopak, daňové priznanie nie je povinný podať daňovník, ak má len príjmy zo závislej činnosti alebo príjmy, z ktorých bola daň vybraná zrážkou a rozhodne sa ich nezahrnúť do úhrnu príjmov, pričom z nich zrazenú daň vyrovná v podávanom daňovom priznaní ako preddavok na daň. Daňové priznanie takisto nie je povinné, ak má daňovník len príjmy, ktoré sú od dane oslobodené alebo nepresahujú sumu 1779,65 eura.
Ako upozorňuje FR SR, daňovníci nemajú podávať daňové priznania k dani z príjmov za účelom vrátenia dane, ktorá bola zrazená z úrokov na vkladných knižkách a z peňažných prostriedkov na bežných účtoch, a to v prípade, že tento príjem nepresiahol 1779,69 eura. Podľa nového pravidla totiž túto zrazenú daň nemožno považovať za preddavok, ktorý si môže daňovník odpočítať od dane v daňovom priznaní.

Súvisiace články

Aktuálne správy