Španielsky minister financií odmieta porovnávanie s Gréckom

Singapur 23. marca (TASR) – Španielsko je odhodlané splniť svoje fiškálne ciele a odmieta každé porovnanie s Gréckom ako "úplný nezmysel". Počas návštevy Singapuru to uviedol španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos.
Madrid sa zaviazal tento rok znížiť rozpočtový schodok na 5,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) a na budúci rok na 3 % HDP. Španielsko vo februári informovalo Brusel, že v roku 2011 dosiahol deficit krajiny 8,5 % HDP, pričom podľa dohody s Európskou komisiou (EK) ho malo znížiť na 6 % HDP. Madrid zároveň upozornil, že tento rok sa mu nepodarí stlačiť deficit na plánované 4,4 % HDP a očakáva jeho redukciu na 5,8 % HDP.
Brusel nakoniec zmiernil tohtoročné požiadavky na Madrid, ktorý zápasí s vysokou nezamestnanosťou a hospodárskou krízou, ale požadoval zníženie schodku na 5,4 %. Zvýšenie fiškálneho cieľa vyvolalo obavy na trhoch, ktoré sa boja, že Španielsko bude ďalším zdrojom dlhovej krízy.
De Guindos dodal, že porovnávanie s Gréckom je "nezmysel", keďže nová vláda v priebehu troch mesiacov pri moci znížila výdavky a presadila reformy trhu práce, ktoré sú kľúčové pre tvorbu pracovných miest a mali zvýšiť produktivitu firiem.
Úročenie španielskeho dlhu v posledných týždňoch opäť rastie a vo štvrtok (22. 3.) vyskočili výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov po dvoch mesiacoch nad 5,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy