Podvodníci vyberali poplatky za verejné projekty, zákon to neumožňuje

Bratislava 23. marca (TASR) – Ministerstvo hospodárstva (MH) SR upozorňuje na vážne podozrenie na podvodné konanie neznámeho páchateľa alebo skupiny páchateľov, ktorí v jeho mene vydávajú falošné rozhodnutia o vyrubení správnych poplatkov za účasť podnikateľských subjektov na realizácii projektov pre verejný sektor.
Rezort tak reagoval na prípad, keď viaceré rakúske spoločnosti mali takýmto podvodníkom zaplatiť postupne najmenej 3 milióny eur. Podvodníci firmám prisľúbili účasť na projekte v Leviciach v hodnote 127 miliónov eur a následne im doručili údajné úradné rozhodnutia o vyrubení správneho poplatku s hlavičkou MH SR. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny (HN).
„MH SR vyhlasuje, že všeobecne záväzné predpisy v oblasti používania verejných prostriedkov nedovoľujú za poskytnutie akejkoľvek formy štátnej pomoci, vrátane účasti na realizácii projektov, vymáhať akékoľvek správne alebo iné poplatky. Z uvedených dôvodov preto nikdy nevydalo žiadne úradné rozhodnutie, ktoré by slovenským alebo zahraničným podnikateľským subjektom uložilo povinnosť uhradiť v tejto súvislosti správny poplatok,“ informovalo dnes komunikačné oddelenie rezortu hospodárstva.
Ministerstvo hospodárstva SR ihneď po zistení informácií o tomto podvodnom konaní podáva orgánom činným v trestnom konaní oznámenie na neznámeho páchateľa alebo páchateľov o podozrení zo spáchania trestného činu podvodu v súbehu s ďalšími trestnými činmi.
O údajnom europrojekte, na ktorom mali Rakúšania participovať, nevie nič rezort hospodárstva ani mesto Levice. „To bude celé nezmysel. Za 127 miliónov eur by som vybudoval nové Levice,“ povedal HN primátor mesta Štefan Mišík. Najväčší projekt v súvislosti s Levicami je priemyselný park približne za 6 miliónov eur.
Zatiaľ nie je známe, od koľkých spoločností vymámili podvodníci peniaze a aká je celková suma, o ktorú prišli. „MH SR len vo štvrtok (22.3.) rokovalo s dotknutými rakúskymi podnikateľmi, o podrobnostiach prípadu bude informovať v najbližších dňoch. Nie je vylúčené, že podobným spôsobom prišli o peniaze aj slovenské spoločnosti,“ dodávajú HN.

Súvisiace články

Aktuálne správy