Euro pokračuje v oslabovaní, jeho kurz sa pohybuje pod 1,32 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 22. marca (TASR) - Spoločná európska mena dnes oslabovala druhý deň za sebou. Príčinou sú obavy týkajúce sa rastových vyhliadok Číny a eurozóny.

Frankfurt nad Mohanom 22. marca (TASR) – Spoločná európska mena dnes oslabovala druhý deň za sebou. Príčinou sú obavy týkajúce sa rastových vyhliadok Číny a eurozóny. Zhoršenie nálady medzi nákupnými manažérmi dostalo euro pod tlak.
Popoludní klesol kurz eura až na 1,3134 USD/EUR, čo je viac než o 1 cent menej v porovnaní s dnešným maximom z rána. Podvečer sa spoločná mena predávala po 1,3190 eura. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,3167 (v stredu: 1,3225) USD/EUR.
"Indexy nákupných manažérov pripomenuli, že cesta k zotaveniu je kamenistá," uviedol devízový expert Royal Bank of Scotland (RBS) Brian Kim. V druhej najväčšej svetovej ekonomike klesol v marci index nákupných manažérov pre spracovateľský priemysel prekvapivo výrazne na 48,1 bodu zo 49,6 bodu vo februári. Sklamaním bol aj rovnaký európsky index, ktorý sa znížil na 48,7 zo 49,3 bodu.
Problémom predovšetkým je, že indexy v dvoch najväčších ekonomikách eurozóny, v Nemecku a vo Francúzsku, klesli pod úroveň 50 bodov, ktorá oddeľuje rast od poklesu, uviedol analytik nemeckej krajinskej banky Landesbank Hessen-Thüringen Ulrich Wortberg.
Na európskom dlhopisovom trhu sa zvyšuje nervozita už druhý deň za sebou. Rizikové prirážky na talianske a španielske dlhopisy pokračovali v raste. Výnosy 10-ročných dlhopisov španielskej vlády po dvoch mesiacoch opäť vyskočili nad úroveň 5,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy