Šéf Bundesbanky skritizoval rozpočtové plány nemeckej vlády

Berlín 22. marca (TASR) – Prezident nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann skritizoval rozpočtové plány nemeckej vlády a uviedol, že nie sú najlepším príkladom pre Európu.
Vláda tento týždeň schválila návrhy rozpočtov na najbližšie roky, v rámci ktorých predpokladá zníženie štrukturálneho deficitu pod 0,35 % hrubého domáceho produktu (HDP) už v roku 2014, čo je o dva roky skôr než sa čakalo, a v roku 2016 chce dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Podľa Weidmanna však nie sú tieto plány dostatočne "ambiciózne". Okrem iného mu vadí aj fakt, že tento rok by sa štrukturálny deficit mal zvýšiť.
"Nepovažujem za ambiciózny taký plán, v rámci ktorého by sa štrukturálny deficit mal tento rok zvýšiť a vyrovnaný rozpočet dosiahnuť až v roku 2016," povedal pre dnešné vydanie denníka Süddeutsche Zeitung šéf Bundesbanky. Podľa neho vláda nevyužila príležitosť na omnoho rýchlejšie znižovanie deficitu.
Nemecko plánuje v roku 2016 znížiť objem nových pôžičiek na minimálnych 1,1 miliardy eur. Tento rok však ich objem musí zvýšiť, a to na 34,8 miliardy eur. Čiastočným dôvodom sú platby do nového záchranného fondu eurozóny.
Informovali o tom agentúry AP a Dow Jones Newswires.

Súvisiace články

Aktuálne správy