Írska ekonomika sa vo 4. kvartáli 2011 vrátila do recesie

Dublin 22. marca (TASR) – Írska ekonomika sa vo 4. kvartáli minulého roka nečakane vrátila do recesie. Dôvodom sú problémy svetovej ekonomiky, ktoré zasiahli kľúčový írsky vývoz, ako aj slabý domáci dopyt. Výsledky za posledný štvrťrok tak zatienili celkom dobrý výsledok ekonomiky za celý rok 2011, v ktorom Írsko zaznamenalo prvý rast po troch rokoch poklesu.
Podľa dnešných informácií Centrálneho štatistického úradu klesol hrubý domáci produkt (HDP) Írska vo 4. štvrťroku minulého roka medzikvartálne o 0,2 %. Po poklese v 3. kvartáli o 1,1 % to znamená, že Írsko sa vo 4. štvrťroku vrátilo do recesie. Analytici pritom počítali s tým, že v poslednom kvartáli ekonomika vzrastie o 0,4 %.
Hrubý národný produkt (HNP), ktorý nezahŕňa zisky nadnárodných spoločností, klesol vo 4. kvartáli o 2,2 % po 1,9-% poklese v 3. štvrťroku. Viacerí ekonómovia považujú HNP za lepší ukazovateľ zdravia ekonomiky štátu, pričom predpokladali, že vo 4. kvartáli sa zvýši o 1,5 %.
Za celý rok 2011 vzrástol HDP podľa štatistického úradu o 0,7 %. Je to prvý rok, v ktorom írska ekonomika zaznamenala rast od roku 2007. Opäť ju však potiahli nadnárodné firmy, keďže HNP klesol oproti roku 2010 o 2,5 %. Ani z celoročného pohľadu sa ekonomike nepodarilo naplniť očakávania trhov, ktoré predpokladali rast HDP za rok 2011 o 0,9 %. Navyše, vláda očakávala rast až o 1 %.
Informovali o tom agentúra Reuters a server RTÉ.

Súvisiace články

Aktuálne správy