Banky uvádzajú svoju maržu pri hypotékach už takmer štvrť roka

Bratislava 22. marca (TASR) – Nové povinnosti, ktoré platia pre slovenské banky od januára tohto roka, priniesli viacero zmien pre klientov. V rámci novely zákona o bankách tak musia spoločnosti po novom uvádzať v hypotekárnej zmluve základnú úrokovú sadzbu banky aj hrubú maržu banky. "Prvá časť je sadzba, ktorú banka zverejňuje na výveske v pobočkách a na internetovej stránke. Druhá časť sa skladá z marže banky a rizikovej prirážky daného klienta," informovala poradenská spoločnosť Hypocentrum finančné služby.
Vďaka tejto zmene sa klient dozvie, či sa v rámci zmeny sadzby zmenila len základná úroková sadzba alebo aj marža banky, ktorá mu úver poskytuje. Spoločnosti pritom musia klientom oznámiť dva mesiace vopred dátum uplynutia doby fixácie úrokovej sadzby, novú výšku sadzby, ako aj dĺžku trvania novej fixácie.
Túto povinnosť majú banky pri všetkých klientoch, u ktorých má dôjsť k obnove úrokovej sadzby alebo je plánovaná zmena ich úrokovej sadzby po 15. marci 2012. Klient má tak dostatok času na prípadné obstaranie novej hypotéky u konkurencie alebo prípravu financií na splatenie hypotéky.
Banka za predčasné splatenie úveru nesmie účtovať klientovi poplatok, ak k tomuto kroku dôjde na podnet klienta v súvislosti s uplynutím doby fixácie úrokovej sadzby alebo kvôli zmene úrokovej sadzby. "To znamená, že klient sa včas dozvie uplynutie doby fixácie svojej sadzby a zároveň má možnosť splatiť čiastočne alebo celú hypotéku bez poplatku," uviedla spoločnosť.

Súvisiace články

Aktuálne správy