Benzíny v Európskej únii zdražujú nepretržite štyri mesiace

Benzíny v Európskej únii zdražujú nepretržite štyri mesiace. Za ten čas sa ich hodnota zdvihla v priemere o 17,5 centu za liter. Ceny nafty rastú kontinuálne od konca januára a odvtedy si pripísali v priemere šesť centov za liter. Ako informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj. sk, Slovensko je po minulom týždni na pätnástom mieste v rebríčku najnižších cien benzínov v štátoch EÚ. V rebríčku najnižších cien nafty stúplo Slovensko zo šestnásteho miesta na štrnáste.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 9,9 centu za liter. “Priemerná cena nafty v únii je v porovnaní s našou krajinou vyššie o 6,3 centu za liter,“ doplnil Novotný. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 2,8 centu za liter nižšiu hodnotu ako priemer v EÚ. “Nafta bez daní je v našej krajine v porovnaní s priemerom únie o 0,9 centu za liter drahšia,“ spresnil Novotný.

V porovnaní s krajinami V4 a Rakúska máme najdrahšie benzíny s daňami. “Nafta s daňami je lacnejšia v Poľsku a v Rakúsku. Bez daní je nafta na Slovensku lacnejšia len v porovnaní s Českom. Benzíny bez daní sú lacnejšie v Rakúsku a v Poľsku,“ dodal Novotný. Benzíny na Slovensku sú podľa neho pod najväčším tlakom daní a poplatkov spomedzi krajín V4 a Rakúska. Nižšie dane z litra nafty vyberá štát v Poľsku.

Niektorým motoristom zo Slovenska sa viac oplatí tankovať v okolitých štátoch. Platí to najmä pre ľudí z okrajových častí severu, východu, juhu a juhozápadu našej krajiny. Podľa Novotného, ak sa rozhodne ísť Slovák natankovať na otočku do zahraničia, do Poľska sa mu oplatí zájsť pre benzín v priemere 39 kilometrov od štartovacej pozície na Slovensku. Nafta sa tam dá výhodnejšie natankovať v priemere do 26 kilometrov. Po benzíny sa do Rakúska oplatí ísť približne 14,5 kilometra, po naftu 7,5 kilometra. Do Maďarska sa oplatí Slovákom ísť natankovať benzín do vzdialenosti približne 9 kilometrov a do Česka približne 10 kilometrov.

Za rok stúpli ceny benzínov v únii najviac v Taliansku, o 29,1 centu za liter. Druhou krajinou v poradí je Švédsko, kde sa ceny zdvihli za 52 týždňov o 21,8 centu za liter. “Slovensko za rok zvýšilo ceny benzínov o 12,6 centu za liter a je na ôsmom mieste v porovnaní s krajinami, kde sa za rok najmenej zvyšovali ceny benzínov,“ konštatoval Novotný. Najmenší rast cien benzínov za rok zaznamenala únia v Rumunsku s hodnotou 3,7 centu za liter.

Nafta za rok zdražela taktiež najviac v Taliansku, o 30,5 centu za liter. Druhé v poradí je Fínsko, kde sa ceny nafty zdvihli podľa únie za rok o 22,3 centu za liter. Najmenej sa za 52 týždňov ceny nafty zvýšili v Portugalsku, o 7,8 centu za liter. Na Slovensku sa za rok zvýšili ceny nafty o 11,8 centu za liter, čo nás dostalo na 15. miesto,“ uzavrel Novotný.

Súvisiace články

Aktuálne správy