Slovenský trh počítačov sa vlani po rokoch rastu prepadol o 13 %

Slovenský trh osobných počítačov má za sebou kritický rok, keď po rokoch rastu zaznamenal vlani výrazný pokles. Zároveň historicky prvýkrát cena stolového počítača prevýšila cenu notebooku. Podľa údajov medzinárodnej analytickej spoločnosti IDC klesol objem počítačov dodaných na slovenský trh medziročne o 13,4 %. Pokles sa prejavil ako u notebookov tak i u stolových počítačov. Z pohľadu tržieb sa však oba segmenty vyvíjali odlišne. Zatiaľ čo tržby v segmente notebookov sa vplyvom poklesu ich priemernej ceny vlani znížili medziročne až o 17,8 %, tržby v segmente stolových počítačov posilnili o 2,7 %.

Vlaňajší negatívny vývoj na slovenskom trhu osobných počítačov podľa IDC hlavnou mierou ovplyvnilo silné predzásobenie výrobcov v predchádzajúcom období. Títo dodávatelia počítali s tradične silným sezónnym dopytom na konci roku 2010, ktorý však nečakane výrazne oslabil a ruku v ruke so zhoršujúcou sa spotrebiteľskou dôverou, pomerne vysokou mierou nezamestnanosti i vyššou mierou nasýtenosti trhu sa najmä na začiatku minulého roku podpísal pod prudký pokles. Ku koncu vlaňajška navyše trh počítačov zasiahol nedostatok pevných diskov, negatívny vývoj výmenných kurzov i dynamický nástup multimediálnych tabletov.

„Distribučné kanály nedokázali nadbytočné objemy počítačov absorbovať ešte niekoľko nasledujúcich kvartálov roku 2011. Objem trhu notebookov pritom viac než desať rokov po sebe rástol dvojciferným tempom a pokles v roku 2011 je teda úplne zásadným zlomom,“ okomentoval vývoj analytik spoločnosti IDC pre trhy osobných počítačov a serverov v Čechách a na Slovensku Petr Švagrovský. Takmer o štvrtinu sa podľa neho prepadol aj spotrebiteľský segment, ktorý pritom doteraz patril medzi tradičných ťahúňov trhu.

Slovenskému trhu osobných počítačov aj v minulom roku dominovali notebooky, ktoré tvorili viac ako tri štvrtiny z jeho celkového objemu. Podiel notebookov po prvýkrát prevážil už v roku 2007 a s následným nástupom mini notebookov ešte ďalej rástol. Objemy dodaných stolových počítačov pokračujú v poklese už v poradí tretí rok a v roku 2011 boli dokonca najnižšie za posledných desať rokov. Najväčšie množstvo stolových počítačov dodala vlani na Slovensko spoločnosť HP, ktorej podiel na trhu dosiahol 40,5 %, nasledovaná spoločnosťami Dell a Prestigio. Najväčší objem notebookov dodala v uplynulom roku spoločnosť Asus, pričom traja najväčší hráči – Asus, HP a Acer – dosiahli celkovo 68,5-percentný trhový podiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy