SLK považuje dohodu s Dôverou za neuspokojivú

Zdravotný výbor Slovenskej lekárskej komory bude aj naďalej požadovať zvýšenie cien výkonov ako i navýšenie zdrojov do systému.

Zdravotný výbor Slovenskej lekárskej komory (SLK) nie je spokojný s vyrokovanými podmienkami so zdravotnou poisťovňou Dôvera. Tá sa tento týždeň dohodla so zástupcami poskytovateľov na zmluvných a cenových podmienkach platných od 1. apríla tohto roku. „Navýšenie cien je minimálne a v žiadnom prípade nezabezpečí navýšenie zdrojov u väčšiny poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v neštátnej ambulantnej sfére, nevyhnutne potrebných k realizácii zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier, pri zamestnávaní zdravotnej sestry v plnom pracovnom úväzku, o primeranom ohodnotení práce lekára už ani nehovoriac,“ uvádza komora v zverejnenom vyhlásení.

K podpisu zmluvy s poisťovňou Dôvera pristupuje SLK podľa zverejnených informácií iba pod hrozbou neuzatvorenia zmluvy na základe „nedohody“ a z toho vyplývajúceho postavenia nezmluvných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ale i pod hrozbou udelenia pokuty až do výšky 3 319 eur zo strany VÚC, za neuzatvorenie zmluvy so zdravotnou poisťovňou. „Zdravotný výbor SLK ubezpečuje členov a mandantov SLK, že i ďalej bude požadovať zvýšenie cien výkonov ako i navýšenie zdrojov do systému a so súčasnou situáciou sa neuspokojí,“ dodáva komora v zverejnenom vyhlásení.

O uzavretí dohody so zástupcami poskytovateľov na zmluvných a cenových podmienkach platných od začiatku apríla informovala poisťovňa Dôvera tento utorok. Dohoda sa týka Zdravity, Slovenskej lekárskej komory, Slovenskej komory zubných lekárov, Asociácie nemocníc Slovenska a ďalších. Podľa najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne na trhu je to predpoklad na to, aby jej zmluvný vzťah s lekármi, nemocnicami a ostatnými poskytovateľmi plynulo pokračoval aj po 31. marci, keď sa súčasné zmluvy končia.

Súvisiace články

Aktuálne správy