O investičnej pomoci pre Samsung rozhodne až budúca vláda

Premiérka Iveta Radičová nepovažuje za zodpovedné, aby odchádzajúci kabinet rozhodoval o akýchkoľvek finančných investíciách.

O investičnej pomoci pre Samsung vládny kabinet v stredu ani nerokoval. „Rokovanie je prerušené až do zasadnutia novej vlády, ktorá začne rokovanie o tejto požiadavke,“ povedala premiérka Iveta Radičová. „Nepovažujem za zodpovedné, aby niekoľko dní pred vymenovaním novej vlády súčasná vláda rozhodovala o akýchkoľvek finančných investíciách,“ skonštatovala.

„O daňovej úľave pre Samsung necháme rozhodnúť budúcu vládu, aby v súlade so svojimi zámermi rozhodla, či túto investičnú pomoc Samsungu poskytne alebo neposkytne,“ povedal odchádzajúci minister práce Jozef Mihál.

Členovia vlády prerušili rokovanie o poskytnutí daňovej úľavy vo výške 28 mil. eur aj pred dvoma týždňami. Dôvodom bolo rozšírenie žiadosti o pomoc o memorandum, podľa ktorého by sa k nám mala spoločnosť presunúť aj časť výskumu a vývoja.

Na základe memoranda by mal Samsung v prípade schválenia investičnej pomoci uzavrieť s ministerstvom hospodárstva zmluvu, v ktorej stanoví presnú formu a oblasti výskumných činností na Slovensku. Podľa memoranda by mala mať podobu spolupráce s vybranými univerzitami a výskumnými inštitúciami.

Spoločnosť Samsung plánuje podľa materiálu, ktorý na rokovanie vlády predložil rezort hospodárstva, investovať do modernizácie svojho závodu v Galante 90 mil. eur. Modernizáciu výroby nových modelov LED televízorov a prípravu na zavedenie nového typu 3D, SMART a OLED televízorov v galantskom závode by mala spoločnosť Samsung ukončiť do troch rokov.

Po modernizácii by mala spoločnosť v galantskom závode ročne vyrobiť takmer deväť miliónov televíznych prijímačov a zhruba 200 tisíc televíznych monitorov. Zamestnanci by mali podľa údajov zverejnených ministerstvom hospodárstva zarábať v priemere 937 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy