Podľa šéfa Fed musí Európa ešte viac posilniť svoj bankový sektor

Washington 21. marca (TASR) – Európa musí výraznejšie posilniť svoj bankový sektor a jej finančná a ekonomická situácia aj naďalej "zostáva komplikovaná", aj keď sa napätie znížilo. Uvádza sa to v prejave prezidenta americkej centrálnej banky Fed Bena Bernankeho, ktorý dnes vystúpi na pôde amerického Kongresu.
"Úplné vyriešenie krízy si bude vyžadovať ďalšie posilnenie európskeho bankového systému," uviedol Bernanke v texte pripravenom pre členov Výboru Snemovne reprezentantov pre dohľad a vládne reformy. Podľa šéfa Federálneho rezervného systému (Fed) musia predstavitelia eurozóny navyše "podporiť hospodársky rast a konkurencieschopnosť, ako aj znížiť vonkajšiu nerovnováhu na trhoch okrajových ekonomík".
Výhodou amerických bánk je, že nie sú výraznejšie previazané s trhmi najproblematickejších krajín eurozóny ako Grécko či Portugalsko. "No ich expozícia voči takzvaným jadrovým krajinám eurozóny je už väčšia," dodal Bernanke. Napriek tomu väčšina kľúčových amerických bánk bude podľa neho schopná zvládnuť aj prípadný nástup problémov v Európe a novú recesiu v USA. Poukázal tak na výsledky záťažových testov, ktoré boli zverejnené minulý týždeň.
Podľa informácií Fed 15 z 19 veľkých bánk v USA bude mať dostatok kapitálu aj v prípade "najhoršieho scenára vývoja americkej ekonomiky". Záťažovými testami z veľkých finančných ústavov neprešli Citigroup, MetLife, SunTrust a Ally Financial.

Súvisiace články

Aktuálne správy