Príchod motoristickej sezóny môže podporiť ropu

Christine Lagardeová v utorok stihla vyjadriť svoje obavy súvisiace s enormným rastom ceny ropy, čo súvisí s pokrytím dopytu čierneho zlata a geopolitickým napätím panujúcim na blízkom východe. Na konferencii, ktorú organizoval MMF výkonná riaditeľka inštitúcie pripustila, že rastúca hodnota komodity môže reálne ohroziť globálny ekonomický rast.

Do centra záujmu investorov sa tak po zažehnaní hrozby bankrotu v Grécku dostala rastúca cena ropy a prípadný útok na Irán. Geopolitické napätie naďalej tlačí cenu komodity smerom hore, a to aj napriek tomu že zásoby pohonných hmôt a ropy sú na dostatočne vysokých úrovniach. Ďalším dôležitým faktorom, ktorý môže prispieť k pokračovaniu v uptrende je začiatok motoristickej sezóny, ktorá ide ruka v ruke s príchodom jari a zlepšením počasia na severnej pologuli, a s podobným efektom zvyšuje dopyt po palivách.

Americká ľahká ropa (WTI) s dodaním v máji z krátkodobého hľadiska testuje svoj support na hodnote 105.99 USD/barel, pričom prípadné odrazenie sa od tejto úrovne podpory môže pre komoditu znamenať udržanie rastového trendu. Ďalším silným supportom pre komoditu je hodnota 105.47 USD za barel, dnešná redukcia hodnoty približne o -1.80 % tak v prípade naplnenia rastového scenára môže znamenať vhodnú príležitosť pre vstup do pozície.

Súvisiace články

Aktuálne správy