Timothy Geithner varoval Európu pred prísnymi úspornými opatreniami

Washington 20. marca (TASR) – Európa sa podľa amerického ministra financií Timothyho Geithnera nachádza len v prvých fázach dlhej a náročnej cesty k fiškálnej udržateľnosti. Varoval tiež vysoko zadlžené krajiny, aby nerealizovali príliš prísne úsporné opatrenia na konsolidáciu rozpočtov.
„Rast ekonomiky bude pravdepodobne ešte nejaký čas slabý. Cesta k fiškálnej konsolidácii by mala byť len postupná a reformy by sa mali rozfázovať na viac rokov,“ uvádza sa v poznámkach k pripravovanému vystúpeniu, ktorý Geithner dnes prednesie pred Výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov. „Ak by vlády boli nútené vždy, keď rast ekonomiky sklame, okamžite škrtať výdavky a zvyšovať dane, aby vykompenzovali dôsledky slabšieho rastu na deficity, riskovali by roztočenie negatívnej špirály úspor ničiacich rast.“
Krajiny, ktoré sú v centre európskej dlhovej krízy, teda Grécko, Írsko, Španielsko, Taliansko a Portugalsko, prijali opatrenia na zníženie rozpočtových deficitov a reformy na podporu konkurencieschopnosti. Podľa Geithnera sú však fiškálne reformy len jednou časťou riešenia. Aby tieto ekonomické reformy fungovali, politici a centrálni bankári v eurozóne budú musieť veľmi pozorne namiešať mix zložený z finančnej podpory a fiškálnej konsolidácie, myslí si Geithner.
Reformy podľa Geithnera potrebujú čas a nebudú fungovať bez finančnej podpory, ktorá umožní vládam, aby sa refinancovali pri prijateľných úrokoch, a ktorá udrží úrokové sadzby v ekonomike na úrovniach, ktoré neudusia rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy