Zmluvu s Microsoftom má štát podpísať namiesto 3 rokov iba na rok

"Z dôvodu, aby mala nová vláda, ktorá vzíde z nedávnych volieb, možnosť znovu rokovať o podmienkach zmluvy, predkladáme návrh na predĺženie prihlášky iba na obdobie 12 mesiacov pri zachovaní vyrokovaných cien a ostatných podmienok," uvádza sa v materiáli ministerstva financií.

Ministerstvo financií chce licenčnú zmluvu so spoločnosťou Microsoft podpísať iba na 12 mesiacov namiesto pôvodne plánovaných 36 mesiacov. „Z dôvodu, aby mala nová vláda, ktorá vzíde z nedávnych volieb, možnosť znovu rokovať o podmienkach zmluvy, predkladáme návrh na predĺženie prihlášky iba na obdobie 12 mesiacov pri zachovaní vyrokovaných cien a ostatných podmienok,“ uvádza sa v materiáli ministerstva financií.

Rezort zároveň žiada vládu SR, aby poverila Ivana Mikloša na podpis prihlášky na predĺženie platnosti zmluvy s Microsoftom aj napriek končiacemu mandátu súčasného kabinetu Ivety Radičovej. „V prípade nepredĺženia prihlášky budú vyvolané dodatočné náklady na náhradné riešenia a aj zmarené investície do niektorých projektov,“ odôvodňuje svoju žiadosť ministerstvo.

Licenčná zmluva s firmou Microsoft platila do konca minulého roku s možnosťou dvojmesačného odloženia jej pokračovania do konca februára tohto roku. Spoločnosť Microsoft následne súhlasila s odkladom podpisu zmluvy do 21. marca 2012. Dôvodom odloženia podpisu bola podľa ministerstva financií množstvo pripomienok k materiálu, ktoré rezort dostal v rámci medzirezortného pripomienkového konania od ostatných štátnych inštitúcií. Všetky pripomienky sa však podľa ministerstva už podarilo vyriešiť.

V prípade podpisu licenčnej zmluvy so spoločnosťou Microsoft na tri roky by mal štát zaplatiť celkovo 52,6 mil. eur, vrátane dane z pridanej hodnoty. Zámer ministerstva prezentovaný v správe o plnení multilicenčnej zmluvy Microsoft Enterprise Agreement (MS EA) a návrhu jej pokračovania vyvolal vlnu kritiku zo strany mimovládnych organizácií, ako aj viacerých ministerstiev a úradov. Zmluva medzi ministerstvom financií zodpovedným za nákup a firmou Microsoft zahŕňa upgrade operačného systému Windows, kancelársky balík MS Office a prístupové klientske licencie CoreCAL a EnterpriseCAL, ktoré slúžia na zabezpečenie chodu základnej infraštruktúry organizácií. Celkovo plánuje rezort financií nakúpiť 82 388 licencií.

Súvisiace články

Aktuálne správy