Operátori budú od apríla za frekvencie platiť o 60 % menej

Telekomunikační operátori budú od apríla tohto roku platiť výrazne menej za využívanie frekvencií. Telekomunikačný úrad (TÚ) SR totiž zverejnil všeobecne záväzný právny predpis, ktorým znižuje poplatky za správu frekvencií až o 60 %. Cieľom tohto kroku je podľa hovorcu TÚ Romana Vavra znížiť príjmy úradu z administratívnych úhrad, keďže tie podľa európskej legislatívy nesmú prekročiť výšku nevyhnutných nákladov úradu na výkon regulácie. „Druhým dôvodom je motivovanie telekomunikačných operátorov k investíciám do rozširovania pokrytia sietí a skvalitňovania služieb,“ uviedol v utorok Vavro. Investície podľa neho taktiež rozprúdia aj súťaž na trhu, z čoho budú profitovať spotrebitelia.

Telekomunikačný úrad znížením úhrad podľa Vavra podporuje taktiež budovanie sietí najmä v málo osídlených oblastiach, keďže operátori zaplatia za správu frekvencií v riedko osídlených miestach menej ako v obciach nad 100 tis. obyvateľov. „Nízke úhrady v málo osídlených oblastiach budú viac motivovať operátorov k pokrývaniu bielych miest,“ vysvetľuje Vavro. Ako príklad uvádza poplatky za správu frekvencií v obciach do 2 tis. obyvateľov, ktoré sú vo výške len 8,7 % z úhrady ako je to pri obciach nad 100 tis. obyvateľov.

Rozhodnutie úradu privítala Asociácia lokálnych poskytovateľov internetu (ALPI). „Zvýhodnené poplatky za používanie frekvencií v málo osídlených lokalitách umožnia lokálnym operátorom investovať ušetrené financie do zlepšenia pokrytia sietí, skvalitnenia a zatraktívnenia služieb pre zákazníkov,“ uviedol Filip Križko z asociácie. Nižšie vstupné náklady podľa neho umožňujú operátorom viac investovať do rozvoja sietí, čo zvýši predaj a zníži cenu potrebných komponentov.

Telekomunikačný úrad poplatky za správu frekvencií znížil už začiatkom tohto roku, keď zmenil spôsob výpočtu poplatkov za využívanie frekvencií. Podľa nových pravidiel sa totiž ich výška neurčovala na základe počtu staníc šíriacich signál, ktoré daný operátor má, ale podľa šírky prideleného pásma. Trom najväčším operátorom – Slovak Telekom (Telekom), Telefónica Slovakia (O2) a Orange Slovensko – sa však nové opatrenie nepáčilo, keďže podľa nich schválená výška poplatkov neodrážala náklady TÚ SR na správu frekvenčného spektra, a žiadali ďalšie znižovanie.

Zároveň kritizovali, že opatrenie úradu sťaží budovanie nových sietí štvrtej generácie, keďže pri získaní nových frekvencií budú musieť platiť hneď za celé spektrum bez ohľadu na to, v akej miere ho využívajú. Úrad preto pristúpil k zmene a po novom tak telekomunikační operátori, ktorí získajú frekvencie pre budovanie nových celoplošných sietí, budú musieť uhradiť poplatok až po skončení roka, ktorý nasleduje po roku, v ktorom boli frekvencie pridelené.

Súvisiace články

Aktuálne správy