Podľa zamestnávateľov má nová vláda hlavne strážiť verejný deficit

Bratislava 20. marca (TASR) – Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) spolu s Asociáciou zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou (SOPK) a Klubom 500 dnes predstavili memorandum Výzva budúcej vláde. Obsahuje priority, ktoré zástupcovia zamestnávateľov a podnikateľov žiadajú zahrnúť do Programového vyhlásenia vlády SR.
"V rámci sociálneho dialógu zostávame pravdepodobne na rôznych stranách barikády, pretože my ako podnikatelia máme svoje priority, mame trochu iné postoje, než aký je dnešný postoj vlády," konštatoval dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezident AZZZ Tomáš Malatinský. Skvalitnenie sociálneho dialógu s novou vládou je pritom jednou z priorít memoranda.
Slovenské zamestnávateľské organizácie a podnikateľské inštitúcie považujú za najdôležitejšiu úlohu budúcej vlády konsolidáciu verejných financií s dôrazom na úsporné opatrenia. "Úloha je to náročná a asi ju pocítime nielen my podnikatelia, ale aj bežní občania," povedal prezident RÚZ Marián Jusko. V rámci tejto priority je potrebné zefektívniť výber daní či zamedziť daňovým únikom, takisto napríklad skontrolovať opodstatnenosť verejných výdavkov a zreformovať systém odvodov.
Okrem zodpovednosti pri verejných financiách žiadajú organizácie aj zvýšiť zamestnanosť a uplatniteľnosť absolventov na trhu práce prostredníctvom zásadnej reformy školstva. Školský systém na Slovensku by tak mal podľa nich vzdelávať ľudí viac pre potreby hospodárstva a motivovať súkromníkov do investovania do odborného školstva. Financovanie škôl má podľa zamestnávateľov závisieť viac od uplatnenia ich absolventov na trhu práce vo vyštudovanom odbore.
Podľa predsedu SOPK Petra Mihóka je v rámci reformy sociálneho systému dôležitá zásadná reforma dôchodkového systému tak, aby bol vyvážený aj z hľadiska dlhodobej udržateľnosti. V rámci dávok sociálneho systému by mal byť systém jednoduchší a efektívnejší. Mal by však takisto sledovať výkonnosť ekonomiky a vyrovnať sa s neprispôsobivými obyvateľmi.
V prípade podpory podnikateľského prostredia je pre organizácie kľúčová najmä vymožiteľnosť práva na Slovensku. "Hlavne transparentnosť prostredia vytvára priamy dopad na znižovanie nákladov podnikateľských subjektov," konštatoval Mihók. Ako dodal, ide aj o transparentnosť celospoločenského prostredia a celej spoločnosti. Podnikateľov však trápia aj netransparentné a diskriminačné investičné stimuly či vysoký počet štátnych sviatkov.
Signatári memoranda žiadajú aj aktívne presadzovanie oprávnených záujmov SR v Európskej únii (EÚ), najmä v oblasti energetiky, životného prostredia či klimatických zmien. Takisto žiadajú novú vládu o bezpodmienečné dodržiavanie pravidiel v rámci novej fiškálnej dohody eurozóny a spoluprácu na príprave novej kohéznej politiky EÚ.

UPOZORNENIE:
TASR ponúka k správe zvukový záznam.
Obrazová redakcia TASR vydáva k správe fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy