Kofole vlani poklesol zisk, tržby jej však vzrástli

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Jannisa Samarasa výsledky spoločnosti najviac ovplyvnili rastúce ceny ropy, polotovarov pre výrobu PET fliaš, ale aj rast cien cukru, izoglukózy či ovocných koncentrátov.

Skupina Kofola dosiahla v roku 2011 medziročný nárast tržieb o 4,52 percenta na viac ako 302,5 mil. eur. Kofola zároveň v medziročnom porovnaní zaznamenala pokles hrubého zisku o 6,39 % na 102 mil. eur. Obrat skupiny sa zvýšil o 13,1 mil. eur, čo je v porovnaní s rokom 2010 o 4,5 percenta viac. Prevádzkový zisk spoločnosti vlani vzrástol o 56,3 percenta a ukazovateľ EBITDA stúpol na 13,2 %.

“Rok 2011 predstavoval pre Kofolu jednu z najťažších skúšok v histórii”, skonštatoval generálny riaditeľ spoločnosti Jannis Samaras. Podľa Samarasa výsledky spoločnosti najviac ovplyvnili rastúce ceny ropy, polotovarov pre výrobu PET fliaš, ale aj rast cien cukru, izoglukózy či ovocných koncentrátov. „To sú položky, ktoré majú najväčší vplyv na zvyšujúce sa ceny nealko nápojov,“ uviedol. Ako dodal, na hospodárske výsledky skupiny mali vplyv aj veľmi tvrdý konkurenčný trh či nestabilná situácia v eurozóne.

“Očakávam, že rok 2012 nebude iný,“ skonštatoval Samaras. „U cien surovín predpokladáme nárast a rokovania s reťazcami o obchodných podmienkach budú naďalej veľmi náročné,“ uviedol. Kofola chce tento rok uviesť na trh svoju dojčenskú vodu, v ktorej vidí príležitosť pre silný rast. “V segmente neochutených vôd majú dojčenské vody na Slovensku trhový podiel iba 7,2 %, v Česku je to dokonca takmer trojnásobne menej,“ uviedol marketingový riaditeľ spoločnosti Jiří Vlasák. Skupina vlani kúpila výrobcu energetických nápojov Semtex a Erektus. V českom Mníchovom Hradišti Kofola minulý rok investovala 6,1 mil. eur do novej linky na výrobu nápojov bez konzervantov, pričom 1,8 mil. eur získala z dotačných programov EÚ.

Skupina Kofola je jedným z najvýznamnejších výrobcov nealkoholických nápojov v stredoeurópskom regióne. Pôsobí na trhoch v Českej a Slovenskej republike, Poľsku, Maďarsku a Rusku. Kofola, a.s. Rajecká Lesná bola do Obchodného registra SR zapísaná v júli 2001 a eviduje základné imanie vo výške 2,238 mil. eur. Celkovo skupina Kofola zamestnáva 1 900 ľudí, z toho na Slovensku 370 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy