Budapešť nevidí dôvod na zmenu svojej rozpočtovej politiky

Berlín/Budapešť 19. marca (TASR) – V spore s EÚ o maďarský rozpočet nevidí Budapešť nijakú naliehavú potrebu zmeny svojho kurzu. Vláda Viktora Orbána "v zásade správne opatrenia už urobila," pre víkendové vydanie nemeckého denníka Berliner Zeitung to uviedol predstaviteľ maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh. Nevyhnutné sú podľa neho už len malé korektúry. Németh vyjadril presvedčenie, že sa k rovnakému záveru napokon dopracuje aj EÚ a zastaví disciplinárne pokračovanie proti jeho krajine.
Brusel žiada od Budapešti opatrenia na ozdravenie štátneho rozpočtu. Ak ich neurobí, na budúci rok príde o 495 miliónov eur, čo je asi 30 % z pomoci, ktorú by malo dostať z rozpočtu EÚ najmä na ekologické a infraštruktúrne projekty.
Ministri financií EÚ v utorok (13. 3.) schválili návrh Európskej komisie (EK) obmedziť v nasledujúcom roku pomoc Maďarsku, ak do konca septembra neurobí vo svojej rozpočtovej politike vyžadované zmeny. O postupe maďarskej vlády majú ministri financií rokovať 22. júna.
Kým Budapešť tvrdí, že štátny rozpočet vlani klesol pod 3 % hrubého domáceho produktu, EK uvádza, že bol okolo 6 %, lebo nezobrala do úvahy jednorazové opatrenia, ktorými V. Orbán dosiahla minuloročný výsledok.
Németh pre Berliner Zeitung tiež povedal, že pod 3-% hranicou bude maďarský rozpočet aj v tomto a aj v nasledujúcom roku.
Prakticky nemenné stanovisko Orbánovej vlády v spore s EÚ a Medzinárodným menovým fondom o rozpočtovom schodku stále brzdí obnovenie rokovaní Budapešti s nimi o podmienkach poskytnutia nového úveru.
Ešte v januári maďarskí predstavitelia, vrátane Viktora Orbána, tvrdili, že dohoda s EÚ a MMF o úvere bude "v suchu" do konca marca. Zatiaľ sa neobjavili nijaké signály, že budúci poskytovania úveru by boli ochotní zasadnúť s predstaviteľmi Budapešti za rokovací stôl. Podľa analytikov skutočné problémy medzi Budapešťou na jednej strane, MMF a EÚ na strane druhej sa začnú ventilovať až po tom, keď sa začne rokovať o podmienkach poskytnutia úveru okolo 20 miliárd eur.
Kurz forintu zostáva voči euru slabý. Dnes stojí jedno euro 290,64 HUF. Forint od januára voči spoločnej mene spevnel o 10 %. Nedostal sa však ešte na úroveň z konca roka. Po prijatí zákona o maďarskej centrálnej banke, s ktorým nesúhlasí Európska centrálna banka, klesol forint voči euru o takmer 20 %.
Informovali o tom DPA a nemecké denníky Financial Times Deutschland a Die Welt.

Súvisiace články

Aktuálne správy