Lagardeová vyzvala politikov, aby boli ostražití

Peking 18. marca (TASR) – Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagardeová vyzvala politikov, aby boli ostražití, pretože vysoké ceny ropy, veľké dlhy vyspelých krajín, ako aj riziko spomalenia hospodárskeho rastu rozvíjajúcich sa krajín ohrozujú globálnu ekonomickú stabilitu.
Vo svojom prejave na ekonomickom fóre v Pekingu varovala pred falošnými pocitmi bezpečia a spokojnosti po schválení druhého záchranného úveru Grécku. Zadlžená krajina sa zmieta v recesii a musí zaviesť ďalšie bolestivé reformy a zoškrtať výdavky, aby splnila podmienky pôžičky a dostala ďalšiu splátku.
Ceny ropy pritom od začiatku roka vzrástli o 18 % pre obavy, že spor medzi Iránom a Západom o kontroverzný jadrový program Teheránu sa vystupňuje a prerastie do ozbrojeného konfliktu v regióne, ktorý dodáva na trh 54 % zo svetovej spotreby ropy. A zdražovanie benzínu má negatívny vplyv na výdavky amerických domácností, ktoré sa podieľajú viac ako dvoma tretinami na celkovej ekonomickej aktivite USA. Tempo jej zotavovania sa preto môže spomaliť.
"Ceny ropy sa stávajú hrozbou pre rast globálnej ekonomiky," vyhlásila Lagardeová. "Myslím, že je to vážna hrozba," dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy