Nemecko plánuje urýchliť konsolidáciu verejných financií

Berlín 18. marca (TASR) – Nemecko plánuje urýchliť konsolidáciu verejných financií. Naznačuje to návrh rozpočtov na nasledujúce roky, ktorý sa podarilo získať agentúre Reuters. Tento plán svedčí o tom, že vláda v Berlíne to s rozpočtovou disciplínou myslí vážne.
Rozpočtové plány Nemecka, ktoré má na budúci týždeň schvaľovať kabinet, ukazujú, že dosiahne svoj cieľ o dva roky skôr. Najväčšia európska ekonomiky by totiž chcela už do roku 2014 stlačiť štrukturálny deficit pod úroveň 0,35 % hrubého domáceho produktu (HDP) a v roku 2016 dosiahnuť takmer vyrovnaný rozpočet.
Nemecko neoblomne presadzovalo sprísnenie rozpočtovej disciplíny v eurozóne a ako sa zdá, chce byť ostatným štátom príkladom. Mnohé krajiny musia totiž zavádzať veľmi bolestivé reformy, aby dostali svoje verejné financie aj dlhy na požadovanú úroveň. Podľa novej európskej fiškálnej zmluvy ich totiž v prípade, že prekročia povolené limity pre deficit a štátny dlh, čakajú nielen sankcie, ale aj súd.
V tomto roku Nemecko plánuje znížiť svoj štrukturálny deficit na 1 % HDP, na budúci rok by mal dosiahnuť 0,56 % a v roku 2014 ho chce mať na úrovni 0,26 % HDP.
Berlín chce tiež znížiť objem financií, ktoré si požičiava na trhoch v budúcom roku na 19,6 miliardy eur, čo je o zhruba 5 miliárd eur menej, ako pôvodne plánoval. Tento rok si ale musí Nemecko požičať na trhoch viac ako malo v pláne. Dôvodom je jeho príspevok do európskeho trvalého záchranného fondu, ktorý vznikne o rok skôr, presnejšie v polovici tohto roka, a nie budúceho roka 2013.

Súvisiace články

Aktuálne správy