Bulharský úrad obvinil štyri firmy z kartelovej dohody o cenách palív

Sofia 16. marca (TASR) – Bulharský protimonopolný úrad dnes oznámil, že štyri ropné spoločnosti v krajine, vrátane bulharskej rafinérie ruskej firmy LUKOIL, sú podozrivé z kartelovej dohody o cenách pohonných látok.
Podľa úradu okrem LUKOIL Bulharsko sú z kartelovej dohody a porušenia pravidiel hospodárskej súťaže podozriví rakúsky koncern OMV, spoločnosť Rompetrol Bulharsko (patrí do skupiny, ktorá má pod kontrolou rumunskú rafinériu Romanian Petromidia a bulharskú rafinériu Naftex Petrol) a aj veľkoobchodný predajca pohonných látok Petrol AD.
Tieto firmy sa údajne dohodli na koordinácii veľkoobchodných cien benzínu a nafty. Podozrivé spoločnosti majú teraz 30 dní na to, aby sa k obvineniam vyjadrili.
LUKOIL vlastní rafinériu Burgas Neftochim, ktorá pokrýva až 60 % z celkovej spotreby palív v Bulharsku a má tiež viac ako 200 čerpacích staníc, čo zodpovedá 26-% podielu na bulharskom trhu s pohonnými látkami.
OMV so svojimi 93 čerpacími stanicami má 20-% podiel na trhu v Bulharsku, zatiaľ čo Rompetrol má 70 čerpadiel a 7 až 8-% podiel na trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy