Akcie: Rally na akciových trhoch v Európe a USA pokračuje

Európske akciové trhy včera otvorili obchodovanie bez výraznejších pohybov a zmien. V priebehu obchodného dňa našiel smer index DAX a počas dňa pripisoval na svoje konto 0,40 %, aby nakoniec zatvoril na konečnom zhodnotení +0,92 % a bodovej hodnote 7144 bodov. Je to najvyššia hodnota od júla minulého roka. Darilo sa aj akciovým titulom na parížskej burze. Počas dňa zhodnocovali komoditné spoločnosti. V čele zeleného teritória stála spoločnosť Alcelor Mittal a zhodnocovali aj spoločnosti ako Valeo a Michelin. Po zatvorení svietila končená hodnota 3580 bodov a zhodnotenie  +0,44 %. Jedine FTSE 100 na londýnskej burze bol už v priebehu dňa pod tlakom ropných spoločnosti a obchodoval sa mierne v červenom teritóriu, kde nakoniec aj štvrtkové obchodovanie ukončil. Odpísal si mierne -0,08 % na bodovú hodnotu 5940. Obchodovanie na pražskej burze sa nieslo v nálade hospodárskych výsledkov za 4.kvartál, nedarilo sa akciám spoločnosti Pegas a NWR, ktoré sú na najnižších hodnotách od januára. V popoludňajších hodinách si index odpisoval -0,45 %, aby nakoniec zatvoril na hodnote  993 bodov s odpisom -0,65 %.

V priebehu americkej obchodnej seansy trhy USA pokračovali v rally. V indexe Dow Jones sa darilo hlavne bankovému sektoru na čele s Bank of America a JP Morgan. Na indexe sme tak zaznamenali po zatvorení trhu hodnotu 13252 bodov a zhodnotenie o +0,44 %. Je to najdlhší súvislý rast indexu za posledných 13 mesiacov. Na indexe S&P 500 sme včera počas dňa  sledovali hodnotu 1400 bodov, nad ktorou sa indexu podarilo aj ukončiť obchodný deň a je to po prvý krát od roku 2008. Zhodnotenie na indexe včera predstavovalo +0,60 % s konečnou zatváracou hodnotou 1402 bodov. Darilo sa aj technologickému indexu NASDAQ, ten si v zelenom teritóriu pripísal +0,51 % na 3056 bodovú zatváraciu hodnotu.

Obchodovanie ovplyvnili v pozitívnom  zmysle lepšie ako očakávané makro dáta z trhu práce o týždenných žiadostiach o podporu v nezamestnanosti a indexy podnikateľskej nálady v priemysle.

Dnes po otvorení akciových trhov v Európe indexy zatiaľ na včerajších zatváracích hodnotách bez výraznejšej zmeny. DAX +0,01 %, CAC 40 +0,01 %, FTSE 100 +0,18 % a pražský PX rastie v úvode  +0,39 %.

Z pohľadu makroekonomického kalendára opäť zaujímavejšie výsledky v popoludňajších hodinách, z USA o 13:30 jadrový index CPI  a index CPI oba za obdobie február a o 14:15 rovnako z USA priemyselná výroba za február.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy