MsÚ opäť vydáva seniorom poukážky, vlani ich využili najmä v lekárni

Brezno 15. marca (TASR) – Poukážky seniorom začali dnes vydávať na Mestskom úrade (MsÚ) v Brezne. "Jeden senior dostane sedem poukážok v hodnote 14 eur, to znamená, že jedna poukážka je v hodnote 2 eurá," priblížila TASR vedúca odboru sociálnych vecí Ivana Kružliaková. Seniori ich minulý rok najviac využili pri doplatkoch za lieky, nasledovali služby kadernícke, pedikérske a masérske.
Poukážku môžu uplatniť do 20. decembra v zariadeniach alebo prevádzkach vytlačených na jej zadnej strane. Projekt je hradený z rozpočtu mesta.
Na získanie poukážky treba splniť niekoľko podmienok. Občan s trvalým pobytom v meste Brezno musel dovŕšiť k 31.12.2011 vek 65 rokov, vrátane tohto dňa, nemôže mať pohľadávku či podlžnosť voči mestu. "V prípade, že ju má, musí ju vyrovnať a následne na to si poukážky môže vyzdvihnúť," poznamenala Kružliaková. Poukážky dostane na MsÚ v pokladni každý pracovný deň, preukázať sa však musí dokladom totožnosti. Keďže seniori veľakrát nie sú na tom zdravotne dobre, poukážky, na ktoré majú nárok, môže namiesto nich prísť vyzdvihnúť niekto iný s tým, že sa preukáže dokladom totožnosti tohto občana, prípadne preukazom ťažko zdravotne postihnutého, dodala Kružliaková.
Mesto začalo vydávať poukážky v roku 2008. Tie nahradili služby, ktoré Brezno v rámci sociálnej politiky v minulosti poskytovalo v bývalom stredisku osobnej hygieny. "Mesto Brezno nechcelo ukrátiť svojich občanov, zvlášť seniorov, ktorí sa o mnohé v ňom zaslúžili. A aby im vyšlo v ústrety, aby o tieto služby neprišli, tak zvolilo možnosť poskytnutia poukážok," vysvetlila Kružliaková. Služby, ktoré boli poskytované v stredisku pred rokom 2008, v súčasnosti prešli do súkromných rúk, respektíve bývalé pracovníčky si založili živnosti. "Ale služby poskytujú ďalej, mesto sa s nimi dohodlo, že bude ústretové k seniorom a poukážky budú využívané aj tam," skonštatovala Kružliaková.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy