Dôvera vráti doplatky v sume 18 tis. eur

Zdravotná poisťovňa Dôvera vráti doplatky za lieky 1 163 dôchodcom a zdravotne postihnutým. Dokopy im pošle sumu na úrovni 18 tis. eur. Ide o peniaze, ktoré dôchodcovia a zdravotne postihnutí zaplatili od začiatku októbra do konca decembra minulého roka za lieky nad rámec limitu. Ten je v prípade dôchodcov štvrťročne 45 eur a v prípade zdravotne postihnutých 30 eur. „Z celkového počtu poistencov, ktorí mali na vrátenie doplatku nárok, je 1 026 zdravotne ťažko postihnutých, 137 je dôchodcov. Najvyšší vrátený doplatok dosiahol 298 eur,“ informovala PR manažérka Dôvery Zuzana Horníková.

Podľa zákona vzniká poistencovi nárok na vrátenie doplatku vtedy, ak za kalendárny štvrťrok prekročí svoj limit o viac ako tri eurá. „V tomto období vraciame preplatky aj tým poistencom, ktorí v minulosti neprekročili túto hranicu. Ide o 835 poistencov a čiastku 1 428 eur,“ informovala Horníková.

Limit spoluúčasti na Slovensku platí od apríla minulého roka. Od 1. decembra vlaňajška sa rozšíril počet liekov, ktoré sa do limitu započítavajú. Budú k nim patriť všetky lieky, ktorých úhradu čiastočne hradí zdravotná poisťovňa. Ako uviedla Horníková, prvýkrát sa táto zmena využije v praxi za prvý štvrťrok 2012, pacienti ju teda pocítia pri vracaní doplatkov v júni 2012.

Súvisiace články

Aktuálne správy