Ak nebude e-aukcia, súťaž na frekvencie bude v 2. kvartáli

Ak nová vláda prejaví vôľu rýchlo schváliť novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá by umožnila prideľovať frekvencie v elektronickej aukcii, môže telekomunikačný úrad celý proces prispôsobiť novým podmienkam.

Súťaž na lukratívne frekvencie uvoľnené analógovým vysielaním by sa podľa predsedu Telekomunikačného úradu SR Ladislava Mikuša mala uskutočniť najneskôr do konca druhého kvartálu tohto roka. „Môže to byť máj, prelom mája – júna, to je termín, ktorý máme pred sebou ako definitívny,“ povedal Mikuš na štvrtkovej konferencii Stredoeurópske rádiokomunikačné dni.

Ak však nová vláda prejaví vôľu rýchlo schváliť novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorá by umožnila prideľovať frekvencie v elektronickej aukcii, môže úrad celý proces prispôsobiť novým podmienkam. „Ak by táto zmena nastala, nemôžeme byť úplne ľahostajní. (…) Ak tá zmena nenastane v krátkom období, tak budeme pokračovať v tých termínoch, ako som povedal,“ uviedol predseda TÚ.

Orange Slovensko podľa Petra Čapkoviča preferuje naďalej možnosť súťažiť o lukratívne frekvencie v elektronickej aukcii, keďže návrh novely zákona je pripravený a nový parlament by ho mohol relatívne rýchlo schváliť. „Stále dosť dobre nerozumieme otázke, prečo sa rok 2012 stal pre nás nejakým zaklínadlom,“ povedal Čapkovič. Pripomenul pritom, že nie všetky krajiny v Európe už pridelili tieto frekvencie. Ako príklad poukázal na Veľkú Britániu, kde tamojší regulátor uvažuje o prideľovaní frekvenčných blokov až v prvom štvrťroku 2013. „Prečo sa tak silou-mocou držíme roku 2012, keď všetky skúsenosti poukazujú na to, že tá aukcia by bol lepší spôsob,“ dodal Čapkovič.

Podľa predsedu TÚ by však Slovensko mohlo stratiť vzácny čas. „Máme vyharmonizované celé spektrum, ktoré je teraz možné prideliť,“ reagoval Mikuš. Podľa jeho slov cieľom úradu je zabezpečiť na Slovensku postupné uvedenie služieb štvrtej generácie. V prípade vyčkávania by navyše podľa Mikuša mohlo hroziť, že Ukrajina vypovie Slovensku zmluvu o využívaní frekvenčného spektra v pohraničných oblastiach. „To je ďalšie riziko, ktoré my zvažujeme, či teda počkať na elektronickú aukciu, alebo ísť s rizikom prideliť spektrum teraz klasickým tendrom,“ dodal Mikuš.

Súvisiace články

Aktuálne správy