Slovenskú ekonomiku ťahal v poslednej dekáde priemysel

Slovenská ekonomika zaznamenala v poslednej dekáde nadpriemerný rast až o 4,9 percenta ročne, spomedzi všetkých krajín Európskej únie rástla dokonca najrýchlejšie. Hlavným ťahúňom našej ekonomiky za posledných desať rokov bol najmä automobilový a elektrotechnický priemysel.

Slovenská ekonomika zaznamenala v poslednej dekáde nadpriemerný rast na úrovni 4,9 percenta ročne, spomedzi všetkých krajín Európskej únie rástla dokonca najrýchlejšie. Ako informovali predstavitelia UniCredit Bank na štvrtkovej tlačovej besede, hlavným ťahúňom našej ekonomiky za posledných desať rokov bol najmä automobilový a elektrotechnický priemysel.

„Veľa ľudí vyjadruje svoju nespokojnosť s tým, že sme jednostranne zameraní na automobilový priemysel, bez neho by to však u nás bolo výrazne horšie,“ skonštatoval riaditeľ firemného a investičného bankovníctva UniCredit Bank Miroslav Štrokendl. „Automobilky sú vcelku životaschopné inštitúcie a aj v týchto ťažkých rokoch neustále rastú a zvyšujú zamestnanosť,“ dodal. Dôvodom rastu slovenského priemyslu je podľa analytikov UniCredit Bank predovšetkým významný rast produktivity práce. „Na Slovensku je produktivita práce meraná cez paritu kúpnej sily najvyššia zo všetkých krajín strednej a východnej Európy,“ uviedol Štrokendl.

Na raste ekonomiky v poslednom desaťročí sa výraznejšie podieľali aj stavebníctvo, obchod a energetika. „Naopak, klesali odvetvia služieb v oblasti dopravy a skladovania, hotelov a reštaurácií,“ uviedol Štrokendl, ktorý vidí v oblasti služieb a najmä v cestovnom ruchu veľké rezervy. „V tejto oblasti je možný veľký nárast zamestnanosti,“ skonštatoval.

Vo firmách vlastnených zahraničnými investormi pracuje približne 33 % Slovákov. Pre porovnanie, v susednom Maďarsku je to asi 24 percent, v Nemecku približne 12 %. „Pozitívnou informáciou je to, že sa zvyšuje podiel odvetví s vyššou pridanou hodnotou,“ skonštatoval Štrokendl. Ako dodal, podiel high-tech odvetvia, do ktorého sa u nás započítavajú predovšetkým farmaceutická výroba a výroba televízorov vzrástol z 3,9 percenta v roku 2000 na 9,6 percenta v roku 2010. Ako uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák, do roku 2000 bol high-tech sektor na Slovensku tvorený takmer výlučne farmáciou. „Za posledné desaťročie k nám prišlo do sektora spotrebnej elektroniky množstvo investícií, ktorých výroba smerovala hlavne na export“ uviedol Koršňák. Ako malá krajina by sme sa nemali spoliehať na domáci dopyt, ktorý nemá veľa možností rastu. „Sme malá ekonomika a sme odkázaní na priemysel a na export zo Slovenska,“ skonštatoval Koršňák.

Miroslav Štrokendl si myslí, že avizované dodatočné zdanenie bánk by neprinieslo štátu veľký úžitok. „Nie je to príliš šťastné riešenie,“ skonštatoval. Ako dodal, „akurát to ochudobňuje banky o zdroje, ktoré by mohli požičať ľuďom a firmám.“ Banky podľa Štrokendla potrebujú tvoriť zisk, aby sa mohli rozvíjať a podporovať ekonomiku. „Neviem prečo by sme mali byť zlí, ak tvoríme zisk,“ uzavrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy