Akcie: Trhy v závere týždňa zmierňujú tempo

V priebehu včerajšieho obchodného dňa na akciových trhoch v Európe hneď po otvorení boli trhy veľmi pozitívne naladené. V priebehu dňa sa eufória vytrácala a trhy sa stabilizovali. Na frankfurtskej burze index DAX pripísal na svoje konto 83 bodov a zhodnotil tak o +1,19 % na 7079 bodov. Darilo sa aj parížskej burze, kde index CAC 40 v zelenom teritóriu zhodnotil o +0,40 % a uzatvoril obchodný deň na hodnote 3564 bodov. Mierne zaváhanie sme mohli sledovať na londýnskej burze, kde si index FTSE 100 odpísal zo svojej hodnoty -0,18 % a zatvoril obchodovanie v červenom teritóriu na hodnote 5945 bodov. Na pražskej burze index PX v úvode rástol. V priebehu dňa si zisky neudržali bankové tituly Erste a Komerčná banka. Celý index nakoniec v zelenom teritóriu udržali akcie spoločnosti ČEZ, ktoré boli ťahúňom v indexe. Pražský index rastie druhý deň v rade za sebou a včera zhodnotil o +0,67 %.

Akciové trhy v USA po predchádzajúcom raste po včerajšom otvorení  mierne stagnovali na najvyšších hodnotách od roku 2008. Index Dow Jones na svoje konto v priebehu obchodného dňa pripísal veľmi mierne +0,12 % za výraznej podpory Bank of America. S&P 500 počas obchodnej seansy atakoval hranicu 1400 bodov, nakoniec však ukončil obchodný deň v mierne červenom teritóriu -0,12 % a zatvoril na hodnote 1394 bodov. Technológie v NASDAQu v priebehu dňa hľadali smer. Darilo sa najviac informačným technológiám na čele so spoločnosťou Apple, ktoré dokázali udržať index v mierne zelenom teritóriu aj napriek  stratám spoločností ako Hewlett Packard a Nvidia. Celkovo si index NASDAQ pripísal +0,03 % a zatvoril na hodnote 3040 bodov.

Dnes po otvorení akciových trhov v Európe zaznamenávame mierne straty, ktoré sa v priebehu niekoľkých minút indexom darí vyrovnať a obchoduje sa tak zatiaľ bez výrazných zmien.  DAX +0,04 %, PX -0,02 %, FTSE 100 -0,05 % a CAC 40 +0,12 %.

Z pohľadu makroekonomického kalendára dnes ráno o 9:30 prišli údaje zo Švajčiarska o rozhodnutí o úrokových sadzbách, ktoré po zverejní zostali bez zmeny na úrovni 0 %. V popoludňajších hodinách očakávame z USA o 13:30 hodnoty PPI indexu, jadrového indexu PPI a Newyorského výrobného indexu a významný údaj o žiadostiach o podporu v nezamestnanosti. O 15:00 potom zverejnenie hodnoty Philadelpského výrobného indexu.

Súvisiace články

Aktuálne správy