Agentúra Fitch zhoršila výhľad ratingu Británie na negatívny

Londýn 15. marca (TASR) – Agentúra Fitch Ratings v stredu (14. 3.) večer revidovala výhľad ratingu Veľkej Británie, ktorý je na úrovni AAA, zo stabilného na negatívny. Varovala, že krajina môže v najbližších rokoch prísť o najvyššie hodnotenie úverovej dôveryhodnosti, ak vláda poľaví v snahe o konsolidáciu verejných financií.
Jednou z príčin rozhodnutia agentúry je vzhľadom na vysoký verejný dlh Británie „len veľmi obmedzený fiškálny priestor na zvládnutie ďalších ekonomických šokov“. Ďalším faktorom sú problémy eurozóny, ktoré zrejme spôsobia, že zotavovanie britskej ekonomiky bude pomalšie, než sa očakávalo.
Negatívny výhľad znamená, že pravdepodobnosť zníženia ratingu v priebehu najbližších dvoch rokov je vyššia ako 50 %. Fitch však zatiaľ potvrdila najvyšší (AAA) rating dlhodobých záväzkov krajiny. Poukázala na pokrok vlády, ktorá prijala opatrenia, aby dostala pod kontrolu štrukturálny deficit, a na dôveryhodnosť snáh o konsolidáciu verejných financií.
Fitch je druhou z troch veľkých agentúr, ktorá zhoršila výhľad ratingu Británie. Vo februári ho na negatívny zhoršila aj Moody’s.
Rozhodnutie Fitch prichádza týždeň predtým, než britský minister financií George Osborne predloží parlamentu rozpočet. Zrejme utlmí hlasy volajúce po tom, aby vláda zmiernila úsporné opatrenia.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy