Vlani sa predalo 68,7 mil. tabletov, prekvapením je Kindle Fire

Podľa analytickej spoločnosti IDC trh s tabletmi vlani zaznamenal extrémny dopyt a za rok 2011 sa predalo spolu 68,7 mil. tabletov. Apple s takmer 55-percentným trhovým podielom a medzikvartálnym nárastom predaja o 38 % na 15,4 mil. kusov opäť potvrdil svoju pozíciu lídra medzi výrobcami tabletov.

Svetové dodávky tabletov sa vo štvrtom kvartáli minulého roka medziročne zvýšili o 155 % na 28,2 mil. kusov. Podľa analytickej spoločnosti IDC trh s tabletmi vlani zaznamenal extrémny dopyt a za rok 2011 sa predalo spolu 68,7 mil. tabletov. Práve pre zvýšený záujem o tento typ zariadení spoločnosť IDC zvýšila svoje predpovede predaja pre rok 2012 z 87,7 na 106,1 mil. kusov.

Apple s takmer 55-percentným trhovým podielom a medzikvartálnym nárastom predaja o 38 % na 15,4 mil. kusov opäť potvrdil svoju pozíciu lídra medzi výrobcami tabletov. Zaujímavé výsledky však zaznamenal sedempalcový Kindle Fire, ktorý spoločnosť Amazon ponúka za 199 USD. Za posledný kvartál vlaňajška Amazon dodal na trh 4,7 mil. týchto zariadení, čím získal trhový podiel 16,8 %. Tretím najväčším výrobcom tabletov je Samsung s 5,8-percentným podielom na predaji.

Podľa očakávaní zaznamenali zariadenia s operačným systémom Android značný medzikvartálny nárast trhového podielu z 32,3 % na 44,6 percenta. A to aj vďaka modelu Kindle Fire, ktorý používa upravenú verziu Androidu od spoločnosti Google. Trhový podiel operačného systému iOS od firmy Apple poklesol z 61,6 % na 54,7 percenta. IDC očakáva, že podiel Androidu bude rásť aj v budúcnosti, a to na úkor iOS.

Aj napriek rastúcej popularite tabletov zaznamenali vo štvrtom kvartáli vlaňajška rast predaja aj elektronické čítačky kníh. Dôvodom bolo znižovanie ich cien na zabehnutých trhoch, ktorými sú napríklad Spojené štáty či Kanada, ako aj zvyšujúce sa dodávky do regiónov mimo Severnej Ameriky. V poslednom kvartáli minulého roka sa predalo 10,7 mil. čítačiek, čo predstavuje medziročný nárast o 64,3 percenta. IDC očakáva, že tento rast bude pokračovať aj v tomto roku, a to pre expanziu výrobcov ako Amazon, Barnes & Noble či Kobo na nové trhy.

„Vydavatelia na trhoch mimo Severnej Ameriky sa iba začínajú zaoberať myšlienkou predaja elektronických kníh,“ uviedol riaditeľ vývoja spoločnosti Mobile Connected Devices Tom Mainelli. „Hneď ako Amazon a ďalší výrobcovia presvedčia týchto vydavateľov, aby si osvojili digitálne formáty, očakávame, že predaj čítačiek elektronických kníh sa výrazne zvýši,“ skonštatoval Mainelli.

(1 EUR = 1,3057 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy